20190601_garazsband_fesztival_21_gramm_akusztik
21 Gramm Akusztik

Bemutatnátok pár szóban a zenekart?

A 21 Gramm Akusztikkal sajátos stílust próbálunk teremteni, egyedi és harmonikus zene- és szövegvilágra törekszünk. Még sok munka és megpróbáltatás áll előttünk, hogy valóban új értéket alkothassunk, de türelemmel haladunk előre a megkezdett úton. A zenekar alapját jelentő dalokat Váradi Imivel kezdtük el összerakni gitár-ének felállásban lassan négy évvel ezelőtt, a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor után, ahol találkoztunk. Körülbelül egy év után csatlakozott Komlódy Márk cajonnal (szintén verstáboros ismeretség), ekkorra tudtuk biztosan, hogy zenekarrá szeretnénk alakítani formációnkat. Ezután egy tehetségkutatóra kértük fel Pétervári Henriket harmonikázni, aki harmonikás-billentyűsként velünk maradt. Utoljára Kun Balázs csatlakozott basszusgitárral, akit eredetileg szintén egy fellépésre kértünk fel. A banda fennálását 2017 októberétől számítjuk.

Honnan jött a zenekar neve?
A zenekar nevén sokat gondolkodtunk, végül úgy döntöttünk, ars poeticánknak is nevezhető dalunkról, a 21 grammról nevezzük el magunkat. Ez egyébként eredetileg az első (és egyelőre egyetlen) albumunk címe lett volna, amit így keserÉdesre változtattunk. Legendák szerint a lélek súlya 21 gramm, azaz ennyit veszít a test a súlyából a halál pillanatában.

Milyen fontos állomásai voltak eddig a zenekar életének?
A székesfehérvári Arany Dobverő díj elnyerése volt az első fontos állomás, innentől számítjuk a zenekar fennállását. Azóta sok minden történt velünk, 2018 nyarára megjelent az első albumunk, a keserÉdes, számos fesztivált és tehetségkutatóját megjártuk, például a FEZEN-t, Veszprémi Utcazene Fesztivált, a Hello Ugart (akkor még Woodstock az Ugaron), vagy a Fülesbagoly tehetségkutatót. Sok pozitív és negatív visszajelzéssel gazdagodtunk, amit mind igyekszünk azóta is az épülésünkre felhasználni.

Ki a zenei ikonotok, akire felnéztek?
Nincsen közös zenei ikonunk, akire egyaránt felnézünk. Mindegyikőnk különböző zenei stílust képvisel, így minden egyes tagnak más-más az a személy, akire felnéz.

Milyen zenék/zenekarok inspiráltak titeket a zeneszerzésben?
Bogira nagy hatással volt a Szabó Balázs Bandája, Imire a Tankcsapda és Norah Jones, Márkra a Queen és a Bagossy Brothers Company. Henriknek a Kaleo, Balázsnak a Hobo Blues Band, a Cream és a Pink Floyd adtak inspirációt. Ezen felül szeretjük a Quimby, az Elefánt, az Esti Kornél, Cseh Tamás, a Kispál és a Borz és a 30Y zenéjét is.

Mi volt az első koncert, amin részt vettetek?
Az első komolyabb fellépésünk Székesfehérváron a Helló Nyár! rendezvényen volt.

Melyik zenekar/zenész előtt lépnétek fel nagyon szívesen?
Szabó Balázs Bandája, Esti Kornél, Lóci Játszik, Honeybeast, Quimby, Elefánt, Margaret Island.

Kedvenc saját számotok, ami biztosan elhangzik június 1-jén is?
21 gramm.

Van bármi színpadra lépés előtti rituálétok, szerencsét hozó tárgyatok, babonátok?
Orti, a kis, lila, benzinkutas csúnyaság mindig velünk utazik (plüss), de külön rituálét nem szoktunk tartani.

Mi szerintetek a legjobb a zenélésben?
Számunkra a legfontosabb a közönséggel való kapcsolattartás. A legjobban azt szeretjük, amikor látjuk, ahogy megérint valakit, amit a színpadon alkotunk, látjuk, hogy a közönség kap valamit tőlünk. Ilyenkor tudjuk, hogy értéket hozunk létre, és ilyenkor tudjuk azt is biztosan, hogy a színpadon jó helyen vagyunk.

A Garázsband fellépőivel további interjúk olvashatóak a mupa.blog.hu oldalon.