?Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken? ? mondta Kodály Zoltán. És milyen igaza volt: a zene tényleg gyógyír mindenre. Segítségével könnyebben vészeljük át az élet nehezebb időszakait, enyhíthetjük a bánatunkat, vagy éppen ellenkezőleg, fokozhatjuk a boldogságunkat. A zenét mindenki szereti, és a legtöbben nemcsak a négy fal között, esetleg fejhallgatóval élvezzük, hanem koncertekre is járunk ? aminek különösen kedvez a nyár. De ha idén valamiért mégsem mozdulunk ki, a koncertekről akkor sem kell lemondanunk!


2641129_rolling_stones_617_409_600x397.png
Rolling StonesFotó: billboard.com

 

Íme hat olyan koncertfilm, amely fesztiválhangulatot csempész az otthonunkba!

 

Woodstock

Woodstock élő legenda. Az 1969-ben rendezett rockfesztivál a műfaj történetének mérföldköve. Három napon át váltották egymást a színpadon az ismert és a kevésbé ismert énekesek és együttesek, köztük a ma már csak legendaként emlegetett halhatatlanok. Csak néhány a fellépők közül: Richie Havens, Joan Baez, Pete Townshend és Joe Cocker. A forradalmi vágástechnikának, az osztott képmező alkalmazásának, valamint a képarányok változtatásának köszönhetően a néző is szinte részesévé válik az eseményeknek. A film kordokumentum is egyben: a fiatalokról, a hippikről, Vietnamról.  

 

Pink Floyd: Live at Pompeii

A Pink Floyd 1972-ben különleges koncertet adott: a római kori amfiteátrumban játszották el világhírű szerzeményeiket, Adrian Maben rendező pedig megörökítette a nem mindennapi koncertet!  

 

Rolling Stones ? Shine a Light

A Shine a Light kissé kilóg a sorból, hiszen szigorúan véve nem koncertfilm, ám olyannyira izgalmas, hogy vétek lenne kihagyni! Martin Scorsese dokumentumfilmjét a Rolling Stonesról 2006-ban rögzítették a New York-i Beacon Theatre színházban a csapat Bigger Bang turnéján. A film címe, a Shine a Light azonos egy 1972-es albumon szereplő dal címével. E dal mellett azonban elhangzik még a filmben a Jumping Jack Flash, a Sympathy for the Devil, valamint a Satisfaction is!  

 

Michael Jackson?s This Is It

Michael Jackson a nagy visszatérésre készült. Tizenkét esztendővel az utolsó turnéja után ötven koncertet akart adni Londonban 2009 júliusa és 2010 márciusa között. A jegyek elkeltek, ám a premier elmaradt: a legendás popsztár tragikus körülmények között meghalt. Jackson hatalmas energiával készült a show-ra, egymást követték a próbák. Egy stáb folyamatosan rögzítette a színpadon folyó munkát, illetve a kulisszák mögött zajló eseményeket. Ezekből a képsorokból áll össze a sosemvolt show, amelyet Jackson legközelebbi barátaival, munkatársaival folytatott beszélgetések, illetve archív felvételek egészítenek ki.  

 

Roger Waters: A Fal

A filmet ? akárcsak az alapjául szolgáló zenét ? áthatják Waters emlékei és azokból fakadó háborúellenessége. A 135 perces játékidő gerincét a világ leglátványosabb színpadi produkciói közé sorolt The Wall Live 2010?2013 világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei adják. A film ugyanakkor jóval túlmutat a színpadon: a klasszikus Pink Floyd-album magával ragadó koncertélményén túl személyes hangvételű road movie, a múlttal való számvetés és kiáltvány is egyben, amely több síkon ábrázolja Waters háborúellenes filozófiáját, a konfliktusok emberi veszteségeire helyezve a hangsúlyt.  

 

Hans Zimmer: Live in Prague

Hans Zimmer európai turnéjának utolsó állomása a cseh főváros volt. A prágai O2 Arena a kritikusok által egekig magasztalt turné teljes stábjának, összesen 72 zenésznek adott otthont. Az Oscar-díjas mestert elkísérte többek között egy teljes szimfonikus zenekar és kórus, valamint 21 fős saját csapata, legközelebbi zenészbarátai és munkatársai, köztük Johnny Marr gitáros (The Smiths). A telt házas esten Zimmer mintegy 17 ezer néző előtt mutathatta be élőben páratlan karrierjének legkiemelkedőbb filmzenéit.  

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu