fbpx

Koncertek, performanszok, filmklub az ArtKerten

Koncertek, képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés és filmklub is várja az érdeklődőket az augusztus 27-én kezdődő ArtKert összművészeti fesztiválon a Szentendrei Régi Művésztelepen.

A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében rendezendő háromnapos programon fellép a Balkán Fanatik és a Kollár Klemencz Kamarazenekar, akik Lackfi Jánost is vendégül látják.

Megnyílnak a művésztelep műtermei, a látogatók találkozhatnak az ott alkotó festőművészekkel: Aknay Jánossal, Baksai Józseffel, Bánföldi Zoltánnal, Bereznai Péterrel, Buhály Józseffel, Csáki Róberttel, Horváth Lóczi Judittal, Knyihár Amarillával és Krizbai Sándorral. A programok között agyagozó workshop, tűzzománcozás, ékszerek készítése és fotós workshop is szerepel.

A képzőművészet mellett több művészeti ág is bemutatkozik. A Banquet for Bees című augusztus 27-i interaktív előadás a méhek életét mutatja be tánccal. A Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása augusztus 28-án, a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója Tátikák címmel augusztus 29-én látható a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.

A rendezvényen hat tárlat várja a látogatókat: Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér-installációja Color vacui címmel a MANK Galéria terét alakítja át, a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében a Szobrok a kertben című kiállítás lesz látható, míg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáit szabadtéri fotókiállítás mutatja be. A Művésztelep Jeges Ernő műtermében Inktober címmel fiatal alkotók grafikai tárlata, az ÚjMűhely Galériában CELLUX Problem solved címmel kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a közönséget.

Szentendrén a Kortárs köztér című program részeként kortárs installációk kapnak helyet a Czóbel parktól a Bizottság ligetig. Mátrai Erik tárlatát a művész kalauzolásával lehet megtekinteni, a kortársékszer- és képzőművészeti kiállításon Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere tart zenés vezetést.

A Szentendrei Régi Művésztelep mellett a MANK két galériája, a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria is várja a közönséget. A művészeti séta a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva vezet el Szentendre azon kultikus helyszíneire, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették.

A Hangfoglaló Programnak köszönhetően induló zenekarok vezetik fel az esti nagyzenekari fellépőket: augusztus 28-án a Balkán Fanatik előtt fellép Szabó Anna Rózsi és a Gidnim’Rém, augusztus 29-én pedig a Lackfi Jánossal kiegészült Kollár Klemencz Kamarazenekar előtt a Rafael Márió Trio és Mayer Fanni is színpadra áll.

A Szentendrei Teátrum jóvoltából számos színművésszel is találkozhat a közönség, augusztus 28-án zenés biciklitúra indul a Szentendrei Régi Művésztelepről Fischl Mónika, Balga Gabriella és Papadimitriu Athina vezetésével, a Zenés túra apával című programban Feke Pál, Serbán Attila, György Rózsa Sándor és kislányaik mutatják meg Szentendrét. A kertmoziban A nagy szépség című filmet vetítik.

Színes programkínálattal készül a MANK az ÚjMűhely Galériájában is: a programot augusztus 27-én w. Horváth Tibor performanszművész előadása és workshopja indítja, ezt követi a Képmás-est Baksai József és Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep művészei közreműködésével. A hétvégén könyvkötészetre, ékszer- és kerámiakészítésre nyílik lehetőség, augusztus 28-án Fehér Elemér ad koncertet, augusztus 29-én Gergye Krisztián táncművész performansza zárja a programot.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál részeként, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendrei Teátrummal együttműködésben valósul meg. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A rovat további cikkei