A programokat bemutató június 21-ei sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a koncertsorozat indulásakor a Harmonia Albensis volt a nyári művészeti élet koronája. Azóta jelentősen fejlődött a zenei kínálat Fehérváron, elindultak a Musica Sacra koncertek is, de ettől még a templomi előadások népszerűsége nem csökkent ? tette hozzá. Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója kiemelte, hogy a július 5. és 26. között, csütörtökönként megrendezett koncerteken többek között Marosvári Péter orgonaművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, Miklósa Erika és Ács János karmester is vendégszerepel. A sajtótájékoztatón jelen volt a fehérvári születésű, Finnországban élő Marosvári Péter, aki az első koncertet adja a Szent Imre templomban. A Világok zenéi című orgonahangversenyét rendhagyónak nevezte, mivel azon a barokktól a jazzig mindenféle zenei irányzatot felvonultat.

AlbaRegia1

 

A második alkalommal, Barokk körbetekintés címmel az In Medias Brass rézfúvós kvintett (Sztán Attila ? trombita, Kresz Richárd ? trombita, Benyus János ? kürt, Pecze Balázs ? harsona, ifj. Bazsinka József ? tuba) ad hangversenyt a ciszterci templomban. A műsorban Bach-, Telemann-, Corelli-, Boismortier- és Vivaldi-művek csendülnek fel. A ciszterci templomban lesz a harmadik koncert is A barokk nyomában címmel. Miklósa Erika operaénekes és Karosi Bálint orgonista-klarinétos-zeneszerző közös hangversenyén Bachtól kettő, Karositól egy mű lesz hallható. A záróeseményt a bazilika felújítása miatt a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban tartják. A Salzburg-i mise elnevezésű koncerten két Mozart-remekmű csendül majd fel: Ács János vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, az Alba Regia Vegyeskart és a Primavera Kórust, rajtuk kívül fellép Kolonits Klára ? szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia ? alt, Brickner Szabolcs ? tenor, Rezsnyák Róbert ? basszus.

AlbaRegia2

 

A tájékoztatón szó esett az augusztusi Musica Sacra koncertről is, amelyet a Nemzeti emlékhelyen rendeznek. Ebben az évben Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című művét hallhatja a közönség Sarah Tisba ? szoprán, Chiara Tirotta ? mezzoszoprán, Luciano Ganci ? tenor, Filippo Polinelli ? bariton és a fehérvári egyesített kórusok jóvoltából. Közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, vezényel Ács János.

 

Forrás: MTI

Fotó: Alba Regia Symphony Orchestra Facebook-oldala/Simon Erika