Az eseményt Csák János kulturális és innovációs miniszter nyitotta meg.

D__AS20240422006_16.jpg
Csák János kulturális és innovációs miniszter. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Kecskeméten kezdődő ötállomásos koncertsorozat a világhírű zongoraművész, Cziffra György művészetének, életének és munkásságának állít emléket. További helyszínei Pécs, Győr, Debrecen és Szeged lesznek. A kecskeméti hangversenyen magyar, olasz, francia és argentin művek is elhangzottak. A koncertsorozat annak a Cziffra Vándorkiállításnak a felvezető eseménye, amely majd novemberben nyílik meg a Magyar Zene Házában.

Csák János a Cziffra György emlékkoncert-sorozat megnyitóján úgy fogalmazott, „nekünk, magyaroknak óriási zeneszerző-fejedelmeink vannak”, de a nagy örökség nemcsak kiváltság, hanem kötelesség is, hogy átadjuk a következő nemzedékeknek. A tárcavezető kiemelte: ismernünk kell az örökségünket, éppen ezért a magyar kormány a GDP egy százalékát fordítja a kultúrára, míg az európai átlag mintegy fél százalék.

Csák János úgy vélte, örökségünkben a zene különleges helyet foglal el, áthidal teret, időt és műfajokat is. Mint mondta, „Cziffra is ilyen hídember volt”, földrajzi távokon, generációkon és műfajokat átívelve.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy kultúra nélkül nincs tartalmas életünk. Hozzátette: ha élünk a kultúrával, ha hiszünk a kultúrában, akkor választ kaphatunk arra, hogy mi dolgunk a világban. Kiemelte, a zene célja, hogy táplálkozzunk vele, és kötelességünk támogatni azokat, akik megőrzik és továbbadják értékeinket.