A Felfedezések sorozat emlékezetes koncertjeit, köztük Várdai István, Baráti Kristóf, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Kohán István, Palojtay János fellépéseit élvezhetik újra az érdeklődők.

18. születésnapját ünnepli Magyarország egyik legmodernebb, mára nemzetközi szinten is meghatározó kulturális központja, amely az eltelt közel két évtizedben ugyanúgy meghódította a klasszikus-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenei közönséget, mint az opera, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy a film iránt érdeklődőket.

2005-ös megnyitása óta a Müpa missziójának tekinti, hogy minél több emberhez juttassa el a minőségi kultúrát: a már létező alkotások, zenei ritkaságok és klasszikusok mellett nagy hangsúlyt fektet újonnan születő művek műsorra tűzésére, valamint az előadó- és alkotóművészeti tehetségek felkutatására, bemutatására is. Utóbbi törekvése legelőször az intézménnyel egy időben megszülető és együtt „cseperedő” Felfedezések című sorozat megvalósulásában öltött formát, amelynek keretében számos, akkor pályája elején álló, ma már ünnepelt művész koncertezett az intézmény tereiben. A jeles évforduló alkalmából most e sorozat 18, a Müpa Stúdió által rögzített igazán emlékezetes előadását, mások mellett Várdai István, Baráti Kristóf, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Kohán István és Palojtay János müpabeli szárnybontogatásait élvezhetik újra az érdeklődők.

Az eltelt évek tapasztalatai nyomán az intézmény a kulturális fenntarthatóságot helyezte törekvései fókuszába. E szándék mentén, valamint a kiemelt érdeklődésre tekintettel teszi folyamatossá a Müpa az adventi időszakban megkezdett jótékonysági hangszer- és kottagyűjtő akcióját is, amelynek keretében a Partneriskola-programban részt vevő intézmények már át is vehették az első adománycsomagokat.

Nyitókép: Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem Fotó: Réthey-Prikkel Tamás