A világ legrangosabb kamarazenei formációi közé sorolt magyar együttes 2023-ban ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját. Az ünnepi évet egy egész estés koncertfilmmel zárják, amelyet 2023. december 30-án 18 órától 2024. január 6-a éjfélig ingyenesen nézhet meg a közönség.

A gazdag és sikeres budapesti hangversenysorozat legszebb pillanatait teszik közkinccsé, az év elejétől egészen az október 25-i emlékezetes zeneakadémiai hangversenyükig. Talán a legnagyobb ajándék a zenerajongók számára, hogy ez utóbbiból a teljes Dvořák-csellóverseny, a kritikusok által is szuperlatívuszokkal méltatott előadás válik elérhetővé Várdai István világhírű csellóművész és művészeti vezető szólójával, Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Emellett részletek láthatók Emmanuel Pahud-vel közös koncertjükből és a Müpában rendezett születésnapi előadásból Sayaka Shoji hegedűművész és a Győri Balett közreműködésével, valamint a rajongásig ünnepelt Martin Frösttel adott hangversenyből is. A kihagyhatatlan zenei élmény mellett a világhírű vendégek zenéről, közös művészi munkáról megfogalmazott értékes, esszenciális gondolatait ismerhetik meg a nézők.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikuszenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint 50 országba jutottak el. Többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.

Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.

Nyitóképen a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Fotó: Kőhidai Szabolcs