A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Római Magyar Akadémia (Collegium Hungaricum Róma) együttműködésében létrejött tárlat szeptember 30-ig látható.

Az 1974-ben Budapesten született és azóta is elsősorban a fővárosban aktív művész kiállításán képalkotó folyamatai kísérhetők végig, leginkább az utóbbi tíz évből. A három teremben kiállított munkák, alkotások – részben festmények és rajzok, részben a belőlük készült animációs filmek – a képi gondolkodás időbeliségébe, olykor meglepő fordulataiba és lehetséges irányaiba vezetnek be.

Kondor Attila munkássága mindig is az időről szólt azzal a folyamattal, amiben a néző a festmény és a festés idejét érzékeli.

A római kiállításon a festészeti anyaggal párhuzamosan három videóinstalláció látható: az első teremben a Műteremváros, a középsőben a Jelenlétkert, a harmadikban pedig a Belső könyvtár című animáció. A három vetítés a festményekkel együtt közös gondolati ívet alkot.

„Festményeim témája tulajdonképpen az elbeszélhetőn túl van: a megtalált meditációs objektumban való elmélyülés tapasztalata. Ezért az animáció műfaja lehetőséget adott elbeszélni a képek előtörténetét” – mondta a művész, aki szerint mindez lehetőséget nyújthat a nézőnek, hogy az alkotófolyamathoz közelebb kerüljön.

Az MNB Arts and Culture patronálásával létrejött kiállítás megnyitóját a Római Magyar Akadémia szeptember 8-i évadnyitóján tartották, amely hagyományosan az intézet születésnapjának ünnepe is egyben, emléknap, amely megidézi az intézetet alapító Klebelsberg Kunó alakját.

Fotók: Várhelyi Klára