A MOME Innovációs Központ szeptember 15-én kezdődő Future Materials Konferenciája a fenti kérdésekre is válaszol majd. Az idén először rendezett nemzetközi jelenléti szakmai esemény az anyaginnovációs folyamat különböző területekről érkező kulcsszereplőit hívja össze a kutatástól a piacra lépésig, hogy felgyorsítsa a következő generációs anyagok fejlesztését és ipari alkalmazását.

A mindennapjainkban viselt ruhák, fogyasztott élelmiszerek, bútorok és gépek hosszú folyamatokon mennek keresztül az előállítástól a használaton át a majdani lebomlásig, melyek során anyagok találkoznak, egyesülnek, halmozódnak fel. Az anyagok összetétele magában rejti az utóéletüket, a klímaváltozás miatt pedig fontos, hogy egyre jobban odafigyeljünk a tervezés, a nyersanyagigény, a gyártás, a feldolgozás, egyszóval az előállítási és fogyasztói láncolat során a fenntarthatóságra, helyezzük középpontba a cirkuláris megközelítést az új technológiai lehetőségek kihasználása mellett.

Erre a globális és lokális kihívásra válaszolva a kutatók és az anyagipar szakértői a világ minden pontján egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek innovatív anyagok felkutatására, azok tudatos és sokrétű felhasználására.

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon,

az egyetem Innovációs Központja (IK) pedig a társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatásfejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. Ezeknek a céloknak a jegyében szervezi meg szeptemberben a MOME IK a régió első anyagkutatási és fejlesztési témát feldolgozó Future Materials Konferenciáját.

A kétnapos esemény előadások, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások és workshopok révén köti össze a dizájnereket, az anyagkutatókat, az anyagipar további képviselőit és a széles publikumot.

A tudás ilyenfajta megosztása jelentős hatást gyakorol az innovációs tevékenységekre, ezért mind a résztvevők, mind a MOME érdekeltek az interdiszciplináris együttműködés ösztönzésében, ezzel is tágítva az anyagdizájn kultúrájának határait.

A konferencia első napján négy tematikus blokkban nemzetközi szakértők előadásai és kerekasztal-beszélgetései hallhatók majd a jövő anyagairól és anyagfejlesztési törekvéseiről, ezek címei: Körülöttünk élő anyagok – Bioanyagok innovatív alkalmazása, Dinamikus és high-tech anyagok, Új anyagok iparági alkalmazásai és Az anyag mint történetmesélő és kultúra.

A konferencia második napján workshopok várják a résztvevőket, melyek gyakorlati lehetőséget teremtenek, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat az innovatív anyaghasználat és az új anyagok tervezése terén. A workshopok vezetői ismert anyagkutatók és az anyagipar különböző ágazatainak képviselői.

A kétnapos rendezvény programját egy hazai tehetségek anyaginnovációs munkáit bemutató kiállítás és a Budapest Design Material Library (BDML) anyagkönyvtárának vezetett bemutatása kísérik.

A Future Materials Konferenciát szeptember 15. és 16. között rendezik a MOME zugligeti campusán. A program teljes egészében angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nyitókép: a Budapest Design Material Library anyagkönyvtára. Forrás: BDML