?Benyovszky Móric, a XVIII. század közismert személyisége azon világhírességek közé tartozik, akinek az értékelésénél a kétely és a bizonyosság egyaránt megtalálható. Kétségtelen, a legújabb kori kutatók számára a megdönthetetlen bizonyítékok adnak felhatalmazást, hogy bizonyos történésekről kimondják: ez valóban így lehetett. Megkérdőjelezhetetlenek azonban a világ megismerésére irányuló törekvései és példamutató szabadságszeretete. Benyovszky életéről szinte minden jelentős nyelven írtak, a négy világrész vándora életének jelentős a kapcsolódása az indiai-óceáni madagaszkári szigethez, ahol a legendák szerint a bennszülöttek ?királlyá? választották. Ezt a történetet is a valóság szülte, azonban a legendák világa erősítette fel, mint ahogy életének számos izgalmas és kalandos epizódját. Az emlékére rendezett nemzetközi konferencián történészek, geográfusok, jogászok, szociológusok, diplomaták fejtik ki álláspontjukat gazdag életútjáról. A valósághű Benyovszky-portréhoz a kutatások kiterjesztésére és azok összehangolására van szükség, különösképpen, hogy a kitűnő forrásmunkák a mai technikákkal könnyebben elérhetőek, mint korábban bármikor? ? írja a Benyovszky Emlékbizottság.

 

A nemzetközi tudományos konferenciát szeptember 26-án 9 és 13 óra között rendezik meg a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtár Nagytermében. Emellett kiállítással is tisztelegnek Benyovszky Móric előtt. Az esemény fővédnöke Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, kormánybiztos, a Magyar Pen Club elnöke, védnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, tudományos elnöke pedig prof. Voigt Vilmos történész. A kiállítás tudományos kurátora dr. Szádeczky-Kardoss Irma jogtörténész.

 

A konferencián felszólal többek között prof. Voigt Vilmos, dr. Hóvári János, dr. Szádeczky- Kardoss Irma, dr. Petneki Áron, valamint Benyovszky Krisztián, akiknek előadásaiból jobban megismerhetjük Benyovszky Móric életét és történetét.

 

A Benyovszky-konferencia és -kiállítás meghívója:

Fotó: Wikipédia