(MTI/dpa) – Terveik ismertetésekor a kezdeményezők bejelentették, hogy az ABBA együttes egykori tagjai – az 57 éves Agnetha Fältskog, Benny Andersson (60), Björn Ulvaeus (62) és a plaueni (azelőtt: Lyngstad) Anni-Fred Reuss zöld utat adtak az elképzelés megvalósításához. A stockholmi kikötőnegyedben álló 4000 négyzetméteres épületben 2009 tavaszától kezdve színpadi kosztümöket, hangszereket és az 1974 és 1982 közötti évekből fennmaradt egyéb emléktárgyakat tekinthetnek majd meg a látogatók.
      Azt is tervezik, hogy újból felépítik az ABBA egykori stúdiójának mását, és ott a látogatók saját ízlésük szerint játszhatják különféle hangszereken a kvartett hajdani sikeres számait, mint például a Dancing Queen, a Money, Money, Money vagy éppen a The Winner Takes It All címűeket. Különösen vonzó a múzeum helyszíne a Vasa Múzeum közvetlen szomszédságában, amelyet évente több millióan keresnek fel.
      Az ABBA együttes egykori tagjai írásban fejezték ki elismerésüket a tervek ismertetésekor, és egyúttal azt a reményüket, hogy olyan múzeum születik, amely “mindenekelőtt szórakozást” nyújt majd. Ewa Wigenham-Westham asszony, a terv kezdeményezője elmondta, hogy akkor jutott eszébe az ABBA-múzeum létesítésének ötlete, amikor az egykori liverpooli kikötőben meglátogatta az ottani Beatles-múzeumot. A svéd popénekesek muzsikája több mint húsz évvel az együttes feloszlása után is keresett: évente két-három millió CD-jük kel el.