A vita a brit kormány legutóbbi javaslata kapcsán bontakozott ki, amely előírná az internet-szolgáltatók számára, hogy blokkolják azon felhasználók hozzáférését a hálózathoz, akik folyamatosan szerzői jogsértést követnek el, és illegálisan töltenek meg és osztanak vissza szerzői jog által védett műveket. A múlt hónapban beterjesztett javaslat mellett több előadó is kiállt, így Lilly Allen is szigorúbb fellépést követelt a fájlcsere ellen, mások azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a túl szigorú szabályozás nem oldaná meg a problémákat.  

A brit jogvédő szervezet, a Featured Artists Coalition (FAC) közleményben határolódott el a kormányjavaslattól, szerinte ugyanis az meggátolhatná a kiadókat abban, hogy az internetet hatékonyan használhassák promóciós eszközként, mindamellett nagymértékben csorbítanák a felhasználók személyiségi jogait.  

Az FAC szerint a kormánynak a keresztes hadjárat helyett inkább abban kellene segítenie a kiadókat, hogy a felhasználókat meggyőzzék, miért jobb a legálisan megvásárolt tartalmakat fogyasztani az interneten illegális forrásból származó zenék hallgatása helyett.