A Kelet-Közép-Európában egyedülálló szakon az intézmény Könnyűzenei Intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatják a hallgatókat 2023 szeptemberétől. Az új alapképzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető.

Öt éve, 2017-ben vetődött fel a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló könnyűzenei alapképzés indításának ötlete a Debreceni Egyetemen. 2018 januárjában létrejött a Könnyűzenei Képzési Központ, amely 2021-től Könnyűzenei Intézet néven működik. Az intézet létrejöttével egy időben megkezdődött a különböző szakirányokat magában foglaló BA-képzés kidolgozása, a tantárgyleírások és az akkreditációs anyag elkészítése.

„Az egyetemi szintű könnyűzenei képzés alapjaként 2018 februárjában hazánkban egyedülálló könnyűzenei kurzust indított a Debreceni Egyetem (DE) a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen. Több tehetséges, a zenét szerető és zenélni akaró fiatal tanul a DE karain, így számukra a szabadon választható kurzus elindításával megnyílt az út a zenei alapképzés irányába” – idézte fel a kezdeteket Bács Zoltán kancellár.

A kurzuson a Zeneművészeti Kar és a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraitól sajátíthatták el a hallgatók a könnyűzenei alapokat egyéni hangszeres és zenekari órákon: dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhattak.

A kurzus beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt
évek sikerei pedig még inkább ráerősítettek arra, hogy szükség van a Debreceni
Egyetemen a könnyűzenei alapképzési szak elindítására.

„Jelenleg a könnyűzenei kurzusban kétféle képzésünk van, egy online felnőttképzés és egy szabadon választható kurzus. Az alapképzés elindításával Kelet-Közép-Európa egyetlen könnyűzenei felsőoktatási intézményévé válunk, amely államilag elismert diplomát ad a hallgatóknak, ugyanis jelenleg egyáltalán nem érhető el ez a képzés egyetemi keretek között a régióban. Az a célunk, hogy minél több professzionális zenész kerüljön ki a Debreceni Egyetemről” – mondta el Kapusi Kálmán, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének igazgatója.

A Könnyűzenei Intézetben jelenleg tizenhat oktató tanít. A kurzuson tanuló diákok minden szemeszter végén gálakoncertet adnak, erre első alkalommal 2018 decemberében volt lehetőségük, akkor rendezték meg a Zeneművészeti Kar Liszt-termében a Debreceni Egyetem könnyűzenei gálakoncertjét. Az elmúlt négy évben több mint kétszáz zeneszerető egyetemista végezte el a kurzust.

Az alapképzés indításának folyamata több éve zajló kitartó munka után a Debreceni Egyetem kezdeményezésére 2022 októberében fontos mérföldkőhöz érkezett.

A szakindítási kérelem sikeresen átesett az akkreditációs eljáráson, az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a kortárs könnyűzene alapképzési szakot nyolc szakiránnyal, így az már a decemberi felvételi tájékoztatóban megjelenhet.

A szakon a DE Könnyűzenei Intézet oktatói tanítanak majd, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob- és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombitatanár, Linzenbold Gábor szaxofontanár és Tóth Dániel harsonatanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlatot oktatja majd.

A hat félévből álló képzés az első könnyűzenei BA-képzés lesz Magyarországon.

Európában is nagy jelentőségű, hiszen nagy múltra csak Angliában tekint vissza, ahol rendkívül népszerű. Ha nem is önálló intézeti keretek között, de Németországban is található egy-két helyen könnyűzenei képzés. Ausztriától keletre viszont egyáltalán nem elterjedt a felsőfokú könnyűzenei oktatás. Az Egyesült Államokban, a Berklee College of Music intézetben van a legnagyobb hagyománya.

Az előzetes felmérések alapján hatalmas az igény az új képzés iránt. A szakon nyolc szakirány közül lehet választani: könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona szakirányra lehet majd felvételizni. A képzés 2023 szeptemberében indul. Hozott pontszám nélkül várják a jelentkezőket, akiknek hangszeres gyakorlati alkalmassági vizsgán kell megfelelniük, és az azon elérhető 200 pontot duplázza az intézmény. A felvételizőknek ezenkívül felmérik a szolfézs-, zeneelmélet- és zongoratudásukat is.

Nyitókép: diákok a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központjában. Fotó: MTVA Bizományosi/Oláh Tibor