_d0a3315__copy__600x399.png
Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője

A magyar könnyűzene a magyar kultúra azon része, amely a legtöbb emberhez eljut ? hívta fel a figyelmet Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője a Budapest Music Centerben tartott ünnepségen. Hozzátette: az ilyen rendezvények remek alkalmak arra, hogy áttekintsük, milyen esztendőt hagytunk magunk mögött. Kalandos év volt a 2017-es, sok mindent meg tudtunk valósítani. Az Induló előadói alprogramban az eddig eltel négy év alatt 119 zenekart tudtunk támogatni, a negyedik évadban csaknem 200 millió forinttal segítettük a határon túli, a vidéki és a fővárosi klubokat, hogy élőben szólhasson a zene, az örökségmegőrző alprogram pedig sok mindent kutatott fel a múltból ? sorolta az eredményeket Bajnai Zsolt. ?Az elmúlt évben a legnagyobb ugrást a nemzetközi területen tudtuk megtenni. Nem volt Európában olyan showcase fesztivál, ahol ne képviseltettük volna magunkat. Emellett tavaly indult el a magyar könnyűzenei oktatást támogató alprogram, ezen belül is a Hangszert a kézbe! elnevezésű rendezvénysorozat, melynek túl vagyunk a 13. állomásán és a 37 ezredik látogatóján. Fontos ez az alprogram, hiszen tudjuk: azokból lesznek a tudatos zenefogyasztók, akik zenéltek, zenélnek vagy zenélni tanulnak? ? mondta a kollégiumvezető.

Bajnai Zsolt beszámolt arról is, hogy 2018. január 1-jével létrejött a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, amely a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság önálló igazgatóságaként működik. Az újonnan megalakult iroda három célt tűzött ki maga elé: részben a Hangfoglaló Program programirodája lesz, részben továbbépítik az exportirodát, amely az európai szervezet részeként tehet azért, hogy az unió 2020 utáni költségvetésében a könnyűzene jelentős támogatást kaphasson. A harmadik cél pedig a könnyűzene, az államigazgatás és a szakma összekapcsolása, ugyanis szeretnének komoly, előremutató produktumokat letenni a hazai könnyűzenei szakma asztalára.

 


_d0a3050__copy__600x408.png
Karácsony János

Egy szót szeretnék csak kiemelni: a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program nevéből a támogató szót ? mondta Karácsony János gitáros, énekes, zeneszerző, a FERM, a Generál és az LGT egykori tagja. Mint felidézte: anno a kultúrpolitikában használatos volt a Tűrt-Tiltott-Támogatott hármas jelszó, amelyről mindenki pontosan tudja, mit jelentett. ?Ezért én minden olyan kezdeményezés mellé odaállok, amely támogatja a könnyűzenét, a fialatokat. Mert támogatnunk kell a tehetségeket, akikből nagyon sok van ebben a kis országban? ? hangsúlyozta a legenda.

 

Csorba Lóránt, a Lóci játszik énekese, a Hangfoglaló Program mentora kiemelte, hogy nincs még egy olyan művészeti ág, mint a zene, azon belül is a dal, amely hatásosabb és közérthetőbb lenne, amely együvé kovácsol és megtölti a lelket ugyanazzal a tartalommal. ?Érdemes elgondolkoznunk azon, hány olyan dal született és születik, amely a fiókban hever. A Hangfoglaló Program azért remek kezdeményezés, mert segít, hogy ezek a szerzemények felszínre kerüljenek. Támogatást nyújt azoknak az előadóknak és dalszerzőknek, akikben megvan a szikra, hogy időtálló számokat hozzanak létre, és lehetővé teszi, hogy ezek eljussanak a közönségükhöz itthon és külföldön? ? mutatott rá Csorba Lóránt.


_d0a3195__copy__600x400.png
Csorba Lóránt

A rendezvényen fellépett Karácsony János, valamint az NKA Hangfoglaló Program előző három évében támogatott előadók közül három formáció: a Face ?n? Base, az Uzipov és a YOUL?. Mindhárman szerepelnek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Hangfoglaló Program közreműködésével tavaly készített Arany Lemez című albumon, amelyen az Arany-emlékév alkalmából a költő verseinek megzenésített változatai kaptak helyet.

Forrás: Kultúra.hu, MTI

Fotók: Csákvári Zsigmond