Zalaegerszegen a város dísztermében január 22-én, pénteken mutatják be Kostyál László és Zóka Gyula százoldalas, színes képekkel illusztrált Megformálta a föld porából. Németh János kisplasztikái című kötetét. Az ünnepségen adják át a közművelődési elismeréseket és a város önkormányzata által alapított Kultúra Mecénása díjat.

A Deák Ferenc könyvtár online papírszínház-maratont indít: január 22-től egy héten át mindennap egy-egy mesét olvasnak fel. A Göcseji Múzeum honlapján a gyűjtemény legszebb, legérdekesebb anyagát mutatják be; a virtuális kiállítás legapróbb műtárgya a söjtöri régészeti ásatáson előkerült kelta dobókocka, míg a legnagyobb egy jelképes épület, a Göcseji Falumúzeum egyetlen, eredeti helyén álló építménye, a Hencz-malom lesz.

A kiállítás egyik érdekessége Pataky Andor (1891–1945) karcagi ködmönös menyecskét ábrázoló, szépen festett kerámiája, mely nemrég került a múzeum birtokába.

A keszthelyi múzeum közösségi oldalán az állandó kiállítások témáit dolgozzák fel, a magyar kultúra napján a Balaton-parti erődöket és várakat mutatják be.

A Helikon Kastélymúzeum és a Turisztikai Egyesület pénteken a Balatoni Múzeumban alakítja meg a kulturális kerekasztalt. Őry Rózsa kabinetvezető elmondta, hogy a Pro Cultura Keszthely kitüntetést posztumusz Bertalan Zoltánnak, a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítójának adományozzák, a díjat pénteken a városházán adják át az egykori művészeti vezető családtagjainak.

A Goldmark Károly Művelődési Központ flashmobbal készül a magyar kultúra napjára; a hirdetőoszlopok plakátjain csaknem félszáz magyar költő versét olvashatják majd a járókelők.
A Kanizsai Kulturális Központ versíró pályázatot hirdetett, a legjobb pályamunkát pénteken teszik közzé az intézmény honlapján. A beküldött versekből összeállított antológia az online felületeken és a programfüzetben is megjelenik majd.

Nagykanizsán a közművelődési intézmények és a közgyűjtemények 1989 óta közösen ünneplik a magyar kultúra napját. A régi hagyományt idén a Kanizsai Kulturális Központ koordinálásával a virtuális térben folytatják; a Facebook-oldalon közzétett üzenetben a Halis István Városi Könyvtár, a Thúry György Múzeum, a Honvéd Kaszinó és a Kodály Zoltán Művelődési Ház mutatja be tevékenységét.

Gyenesdiáson a településről készült csaknem háromszáz fotóból filmet állítottak össze, a montázst pénteken, online vetítik le.

Fotó forrása: gocsejimuzeum.hu