Az Egy magyar demokrata – Szentágothai János politikai hitvallása című könyv az egykori anatómus és országgyűlési képviselő halálának 20. évfordulójára jelent meg, amelyet a Miniszterelnökség Civil Alapja támogatott.

Holokauszt_Emlekkozpont

Világhírű tudós és lenyűgöző értelmiségi volt, aki felfedezéseivel megváltoztatta az emberi agy működésével foglalkozó szakemberek gondolkodását és teljesen új korszakott nyitott meg az agykéreg kutatás során. Olyan tudós volt, akinél a megértés igénye párosult a megértetés kötelességével ? méltatta Vizi E. Szilveszter.

Mint fogalmazott: ?A könyv nem egy külső ember szemével ad korrajzot, hanem egy olyan ember cselekedeteit, gondolatait ismerhetjük meg, aki tekintélye révén a magyar kultúrában és történelemben fontos szerepet játszott.? Olyan emberről szól, akinek nem volt mindegy Magyarország sorsa. Ember volt, aki szenvedélyesen érdeklődött a másik iránt ? tette hozzá. Majd arról is szólt, hogy keresztény értelmiségiként kitartóan harcolt az antiszemitizmus ellen és hitt a vallás és a tudomány összeegyeztetésében.