Csütörtökön délelőtt a városi megnyitón Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója és Fekete Zsolt polgármester köszönti az eseménysorozat résztvevőit, a könyvhetet Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitja meg. Az ünnepi műsor  „Gondoltam fenét!” – avagy az olvasás világértés címmel Fűzfa Balázs előadása lesz.

Délután a Palócföld idei második számát, valamint Zsebők Csaba Bűvölet, révület című, az ünnepi könyvhétre megjelent verseskötetét és a Végtelenjeinken hajózunk című könyvét mutatják be. A program vendége Zsebők Csaba, háziasszonya Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld főszerkesztője.

A Balassi-díj átadóünnepségét pénteken rendezik, a díjakat Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke adja át. A díjat idén Szegi Szabolcsnak, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár könyvtárosának, a Balassi Bálint Asztaltársaságnak és posztumusz Pethő Magdolna pedagógusnak, könyvtárosnak ítélték oda.

A Kulturális tevékenységért díjat Stark Lászlóné, a Beszterce-lakótelepi fiókkönyvtár könyvtárosa és Handó Péter író, művelődésszervező, kulturális antropológus kapja. Az Év könyvtártámogatója díjat Kellner Tiborné, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár olvasója nyerte el, az Év települési könyvtára díjat a mátranováki könyvtári információs és közösségi helynek adják át.

Szombaton családi programra várnak mindenkit a Mikkamakka Gyermekkönyvtárba, a nap vendége M. Kácsor Zoltán meseíró, a Garázs bagázs című mesekönyvsorozat szerzője lesz. A könyvtári napok idején látogatható a könyvterasz is, ahol retró könyvvásárt és folyóiratbörzét tartanak a könyvtár állományából kivont könyvekből és folyóiratokból, majd várostörténeti játékot szerveznek Salgótarján várossá válásának századik évfordulója alkalmából.

Palócföldi irodalom címmel tartják a Palócföld folyóirat, a Palócföld könyvek és a Balassi Bálint Asztaltársaság könyveinek vásárát, de megvásárolhatók lesznek a Dornyay Béla Múzeum és a Nógrád Megyei Levéltár kiadványai is. A mesesátorban kvízzel, mesememória-játékkal és bábszínházzal is várják a kicsiket.

Nyitókép: Shutterstock/wavebreakmedia