fbpx

Könyvbemutatóra és dedikálásra hív a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány két új kiadványát és két hozzájuk kapcsolódó eseményt ajánlunk.

Egy hiányzó láncszemHortobágyi Endre festészete és jelentősége a legújabb kori magyar képzőművészetben

A második világháború utáni magyar képzőművészet történetének számos feltáratlan területe közül egy jelentős hiányt pótol a Hortobágyi Endre életművét bemutató kötet. A több mint két évtizedig lappangó életmű ez idő alatt szerencsésen egy kézben maradt, így a kutatóknak lehetősége volt a teljes életmű felkutatására és digitalizálásra. Az életműben található hosszabb, inaktív periódusok, a fiatalon félbeszakadt élet és az ismeretlenség ellenére Hortobágyi jelentős és koherens életművet hagyott maga után, amely kiemelkedő tehetségről, a nyugat-európai művészeti irányzatok értő ismeretéről, mégis autonóm látásmódról tesznek bizonyságot.

A hatvanas évek elején induló Hortobágyit a főként a francia absztrakció vizualitásából táplálkozó Zuglói Körben ért művészeti impulzusok indítják el az úgynevezett „motívumrejtő absztrakció” útján. Művészete az automatizmus és gesztusfestészet tapasztalataival gazdagodva végül az 1990-es években teljesedik ki, majd szakad meg korai halálával akkor, amikor épp lehetősége lett volna kibontakozni. A kötet az első kísérlet arra, hogy Hortobágyi Endre művészete és szellemi környezete, azaz a Zuglói Kör művészettörténeti jelentősége a helyére kerüljön. Továbbá lehetőség arra, hogy az Európai Iskola megszűnése és az Iparterv-csoport kiállításai létrejötte közötti 10 éves időszak rejtőzködő, sokszor tiltott művészeti törekvéseit szélesebb közönség is megismerje.

A könyv bemutatóját március 18-án 19 órakor tartják a budapesti Gödörben, a kötet szerkesztőivel Pándi Balázs újságíró beszélget. Az est folyamán levetítik Bánki Ákos, a kötet egyik szerkesztője Hortobágyi és Tiltott absztraktok című dokumentumfilmjeit is. Fellép az Ujj Zsuzsi & Darvas Kristóf duó, valamint DJ Pándi Balázs.

Bánki Ákos: Flumen

Bánki Ákosnak, az absztrakt expresszionizmus egyik legjelesebb hazai képviselőjének Flumen című könyve a képzőművész elmúlt tíz évben készült munkáit mutatja be.

Lélekvirágok, Pszichikai tér, Dionszüszosz álma – ezek azok a sorozatok, melyekhez Bánki Ákos időről időre visszatér, és vizsgálja benne a festészet, azon belül a szín, a forma, a tér kérdéseit, valamint festő és vászon viszonyát. Képei érzékiek, és az absztrakt expresszionizmus stílusát követve primer, elemi hatásra törekszenek.

A festmények mellett a kötetben helyet kapnak fotográfiák is, melyben a művész saját testét használva, torzítva mutatja be két elzártan megélt időszak, köztük a pandémia idejének érzéseit, képeit.

A könyv kronologikusan követi a művek keletkezését, nemcsak a reprodukciók és életképek, hanem az alkotótól idézett, a festészetre reflektáló szövegek sorrendjében is, így az olvasó betekintést nyerhet egy kortárs életpálya több rétegébe. A kötet tervezője Fákó Árpád, előszavát Mészáros Flóra művészettörténész írta.

Március 5-én, szombaton 17 órától a K.A.S. Galériában a szerző nemcsak a Flumen című albumát, hanem a két korábbit is dedikálja.

A rovat további cikkei