A MeseCentrum könyvajánlója óvodásoknak és kisiskolásoknak.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian Childlit címmel. A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválogatásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre.

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje. 3+
Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka
Cerkabella, 2023

Egy este négy gyerek és az anyukájuk áram nélkül marad otthon. Előkerülnek a fiókból az adventi gyertyák, sül a gázon a bundás kenyér, és a legkisebb gyerek azt állítja, a sötétben látott egy ibolyaszínű angyalt, aki elmesélt neki tíz esetet, amikor üzenetet vitt az embereknek. Az angyalok ugyanis valójában postások, csak nincs zöld egyenruhájuk meg bőrtáskájuk. Mindig üzeneteket hoznak, csak nem mindig leírva. Lehet ez egy balzsamos dallam, a frissen sült kenyér illata vagy egy magányos hinta az óvoda udvarán, esetleg hűsítő árnyék a nyári melegben. A kislány el is sorolja mind a tíz esetet a családtagjainak. A maga egyszerű, gyermeki módján mesél; bájos, szívet melengető mikrotörténetek bontakoznak ki a szemünk előtt szerethető szereplőkkel.
A poétikus szöveget Szimonidesz Hajnalka álomszerű illusztrációi teszik teljessé.

Alács Anna: Képeslap El ldilióból, 3+
Csimota Könyvkiadó, 2023

Mi történik, ha a szürke hétköznapok minket is elszürkítenek? Képesek vagyunk-e a régi megszokottat az ismeretlen újra cserélni? Mi történik, ha merünk lépni, változtatni, de a másik élethelyzetben sincs olyan könnyű dolgunk, mint ahogy elképzeltük? Vajon ugyanazt jelenti-e otthon, illetve a helyünkön lenni? Mi kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat? Alács Anna illusztrátor meséje a kiégésről, az útkeresésről, a barátságról és egy új élet lehetőségéről első pillantásra magával ragadja a felnőtteket és a gyerekeket. A könyv néhány soros szöveggel ellátott akrilképeit gazdag színek és tónusok jellemzik, szépen megmunkált textúrával. A térkezelés változatos, az olvasói nézőpont néhol egészen kitágul, máskor beszűkül, a kétféle élet – az egyhangú, örömtelen mindennapok szürkesége, valamint a színekkel teli új világ – vizuális kontrasztja remekül érvényesül. Természeti tájak, városképek, épületek, valamint izgalmas ember- és állatfigurák egész sorát vonultatja föl a mindössze 60 oldalas könyv, amely Alács Anna első szerzői kötete is egyben.
A könyvről szóló kritika itt olvasható.

Bajzáth Mária: Erdők-mezők népmeséi, 4+
Illusztrátor: Ónya-Oláh Dóra
Lampion Könyvek, 2023


Különlegesen élethű ábrákkal tarkított, elbűvölő tapintású és vizualitású kiadvány az Erdők-mezők népmeséi: egy mese- és rajzgyűjtemény a természet kincseiről. Akár fellapozva, akár folytatólagosan is örömteli olvasni. A mesék, legendák és népköltések hazánk élővilágát mutatják be, ismeretterjesztő szövegekkel és játékötletekkel szerves egységben. A könyv Magyarország élővilágáról szól, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.

A Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik kötete a magyar és a nemzetközi népmesékből nyújt válogatást családoknak és pedagógusoknak egy komplex mesepedagógiai módszer, a Népmesekincstár Mesepedagógia alapján. A Magyarországon népszerű módszer lényege a rendszeresen ismétlődő mesemondás és mondókázás, a pedagógus közös játéka, tánca, éneklése a gyerekekkel, ami minden résztvevő számára valódi élményt és örömforrást jelent.

Dániel András: Mindenki mászkál, 5+
Pagony Kiadó, 2023

Mióta Dániel András gyerekkönyveket ír és illusztrál, egészen pontosan 2012 óta, sorra kerülnek ki keze alól az abszurd humorral megírt, egyre groteszkebb művek, melyekben sajátos egyéni hangot üt meg. Korábban a Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv díjat kaptak, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? Hubby Év Gyerekkönyve díjas lett. Dániel András ma az egyik legkarakteresebb magyar gyerekkönyvszerző és illusztrátor.

A böngészőként is lapozgatható Mindenki mászkál című kötetet megannyi apró részlet, geg, utalás, vizuális fricska teszi különlegessé. A Dániel Andrástól megszokott módon a könyv abszurd apróságokról szól, amelyek nélkülöznek bármiféle nagyívű történetet vagy konkrét tanulságot. A sokféleség ábrázolása, a szemlélődés öröme, játékos derű, könnyedség árad az oldalakról. Van benne irónia, groteszk éppúgy, mint teljesen hétköznapi dolgok. Különös karakterek, akik mégis nagyon ismerősek. Tréfás, sallangmentes nyelvi és képi játékok. Dániel András egész kis világot teremt bumfordian aranyos és humoros lényeivel. Ez a kötet mesekönyv, böngészőkönyv, interaktív képeskönyv, vicces, szórakoztató, fantáziadús – semmihez sem hasonlítható. Egy sziporkázó mű arról, miként hatnak ránk a képek, és hogyan alkotunk magunkban történeteket azok alapján.

Turi Lilla: Ha a zsiráfok…, 5+
Csimota Gyerekkönyvkiadó, 2023

Turi Lilla egy személyben szövegírója és rajzolója a könyvnek, amelyben a kép az elsődleges, és inkább a szöveg alkalmazkodik, az egészíti ki a rajzokat. Az ember a szín- és vonalkezelésben, a betűk alakjában, a könyv formátumában magát a frissességet, a kortárs magas minőséget látja és tapintja. Turi elnagyolt, krokiszerű rajzai mintha az alkotási folyamatot végtelenítenék. Az a benyomásunk, hogy nem steril, befejezett állapotban férünk hozzá a képekhez, könnyedségük aktivizál és a jelenben tart minket. Turi Lillánál a hangsúly sokkal inkább a moston van. Mintha még mindig folytatódna a munka, és ezt mi, beavatottak egészen közelről követhetnénk végig.

Ha a zsiráfok… azt üzeni, hogy a világ színes, változatos, és mindig mozgásban van. Azt is elfogadjuk általa, hogy igen különbözőek lehetünk, saját karakterrel, attribútumokkal. A szerző nyelv nélküli eszközökkel, csupán a képekkel meggyőz róla, hogy mások másképpen léteznek, de ugyanolyan természetességgel, ahogy mi is éljük a saját életünket. Ami nekünk könnyű, az talán másnak nehéz, és fordítva.
A könyvről a Mesecentrum oldalán olvasható ajánló.

Szecsődi Tamás Leó: Táguló világom - Mesés iránytű a világhoz gyerekeknek, 5+
Illusztrátor: Gyetkó Krisztina
Manó Könyvek, 2023

Mintha népmesegyűjteményt tartanánk a kezünkben, de mégsem. A klasszikus európai népmesék szerkezetére, fordulataira építő új mesék kitűnő kiindulópontok családi vagy közösségi beszélgetésekhez, akár 4 évestől 99 éves korig. Szecsődi Tamás ugyanis rövid, világos szerkezetű, kerek történeteket ír, melyek mégis meglepetést tartogatnak, ámulatba ejtenek. És ami a legfontosabb, támogatják az érzelmi biztonság kialakulását. Írásai a világ titkaira, környezetünk értékeire, az emberi vágyak működésére hívják fel a figyelmet, el is igazítva a gyerekeket ebben a kusza világban. A szerző hisz az ősi szimbólumok, az ókori mitologikus lények vagy a középkori eredetű meseszereplők (király, királyfi, királylány, bohóc, szellem, angyal) erejében, üzenetében. Sokat is bíz rájuk. Emellett gyönyörű tájakra, izgalmas helyszínekre röpít bennünket színes fantáziájával.
A kötetről szóló kritika itt olvasható.

Berta Ádám: Szöszmösz, a tündéregér, 5+
Illusztrátor: Agócs Írisz
Cser Könyvkiadó,  2023

Két kis lény, Szöszmösz, a tündéregér és Lapos Tüske, a sün útra kel; az egyik azért, hogy visszatérjen a családjához, a másik pedig hogy megtalálja azt a helyet, amelyre mindig is vágyott, ahol mindig terem zöld mohaszirom. Útjuk térképen nem behatárolható helyszíneken, kaktuszok között, kanyonban és tűzhányón át, az óceántól a folyón át, barlangtól barlangig vezet. Útközben sokféle ismerős és ismeretlen lénnyel találkoznak. A varázsmesei elemekkel tarkított road-movie-nak mély filozófiai rétegei vannak, tekinthetünk rá egyfajta identitás- és felnövekvéstörténetként is. A többkötetes író és neves műfordító, Berta Ádám első mesekönyve valójában nem is mese, inkább filozofikus történet a természetvédelemről, a barátságról, a kirekesztésről és az utazásról, az útról önmagunk és a másik megismerése felé.
Agócs Írisz letisztult, piros-fekete grafikái jól illenek a történethez, és különös atmoszférát sugároznak. 
A kötetről szóló kritika itt olvasható.

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban, 5+
Illusztrátor: Baranyai (b) András 
Pagony Kiadó, 2023

Az óvodai és iskolai mindennapokról szóló könyvek mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A gyerekek számára fontos, hogy értelmileg és érzelmileg is feldolgozhassák saját élményeiket. Szabó Borbála könyve ezeket karikírozva abban is segít, hogy a gyerekek más szemszögből nézhessenek az általuk ismert helyzetekre, és ehhez a humor és az abszurd eszközeit használja, meglepő, játékos fordulatokat alkalmazva. Az ovisok például szeretnék a csoportjukat Katicáról Lóra átnevezni. Ehhez a Kormányablakba kell menniük, de még így sem oldódik meg a helyzet, hiszen egy lovas szervezethez és egy katicás egylethez is el kell menniük. Amikor az ovisok le akarnak számolni a délutáni alvással, elindulnak a Parlamentbe, hogy a kérésükkel változást érjenek el a mindennapjaikban. A kifordított ovis élet Szabó Borbálától nemcsak az ovisoknak, hanem a kicsiktől megfáradt szülőknek és óvó néniknek is remek szórakozás.
A kötetajánló itt olvasható.

Boldizsár Ildikó: Az igazi vándorút, 6+
Illusztrátor: Szegedi Katalin
Magvető Kiadó, 2023

2023-ban a Magvető Kiadó limitált kiadásban megjelentette Boldizsár Ildikó mesetrilógiáját Amália útjai címmel, Szegedi Katalin illusztrációival. Amália a világ legszomorúbb boszorkánya, s az ő életének első száz esztendejéről szól az Amália álmai, a második száz esztendőről a Fekete Világkerülő Ember meséi, a harmadik száz évet pedig Az igazi vándorút mondja el. 

A trilógia harmadik részében Amália igazi vándorútra indul, hogy megszabaduljon a szomorúságától: társa, a Fekete Világkerülő Ember eltűnt, és az idő is megállt a Hold-mezőben. A vándorút tétje tehát óriási: megtalálja-e Világkerülőt, és újra tudja-e indítani az időt? Amália első útja a Rétipipitér utcába vezet, ahol százkét éve szüntelenül havazik. Itt talál rá hét kunyhó lakóira, akik mind keresnek valamit. Talán ők segíthetnek? Együtt sikerülhet megtalálni, amit keresnek?

Játék, szerelem, álmok – Boldizsár Ildikó gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló meséinek költői szépségét Szegedi Katalin rajzai teszik teljessé. Boldizsár Ildikó végtelen derűvel szövi át a nehéz kérdéseket, vigaszt, erőt s megnyugvást nyújtva azoknak, akik éppen az igazi vándorutak titkait keresik.

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék, 6+
Illusztrátor: Orosz Annabella
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023

Az emberek gyakran úgy tekintenek a városi környezetre, mint koszos, zajos, zsúfolt helyre, ahonnan hiányoznak a mesék. Zalka Csenge Virág, ahogy a Nagyvárosi népmesék előszavában írja, mesemondói pályafutása során sokszor találkozott azzal a panasszal, hogy a városi gyerekek elveszítették a gyökereiket, kapcsolatukat a népmesékkel és a mesélés hagyományával. Pedig a városoknak is vannak történeteik – útikönyvekben és városi sétákon, helytörténeti előadásokon találkozhatunk velük. A népmesék valahogy mégsem találják a helyüket a panelházak és buszmegállók között, ezért Zalka Csenge Virág ebben a mesegyűjteményében olyan népmeséket válogatott össze, amelyek a városban élő gyerekek számára mindennapos dolgokhoz kötődnek: a játszóterekhez, a parkok fáihoz, a szobrok tetején gubbasztó madarakhoz. Nem egy konkrét nagyváros történeteit gyűjtötte össze, hanem a városokban általában fellelhető jelenségekhez, élőlényekhez kapcsolódó meséket.

Zalka Csenge Virág a könyv végén interaktív játékra hívja olvasóit: arra buzdítja őket, hogy kapcsolódjanak be a mesék világába, keressék meg maguk körül mindazt, amivel a mesékben találkoztak, az eredményt pedig nyilvánossá is tehetik, ami által más keresőkkel is kapcsolatot teremthetnek.

Esterházy Miklós: Málna és a csotrogányok, 6+
Magvető, 2022

Esterházy Miklós a legősibb műfajjal, a mesével foglalkozik, s miközben megtartja az alapvető mesei elemeket, ízig-vérig mai történeteket ír. A lírai karakterű történetfüzér varázslatos világot tár elénk: mesék és parabolák gyerekeknek és olyan felnőtteknek, akik nem felejtették el, hogy ők is voltak kicsik. Esterházy rámutat, hogy felnőttként is rácsodálkozhatunk a természetre, visszatalálva a bennünk élő gyermekhez, abba az időbe, mikor a napok végtelenül hosszúak voltak, és minden lehetségesnek tűnt.

A különleges atmoszférájú történetekben felsejlő világ egyszerre hétköznapi és rejtélyekkel teli, természetes és varázslatos. A természetközeliség, a környezetre való ráhangolódás, a megbocsátás, a belső erő mind visszatérő témája fantasztikus történeteinek. Ráérős történetmesélése lehetőséget biztosít, hogy elidőzhessünk az élet hétköznapi pillanatain. A könyvet a szerző által készített fekete-fehér grafikák teszik teljessé. 

László Noémi: Keljfeljancsi, 6+
Illusztrátor: Tomos Tünde
Gutenberg, 2023

Magyarországon reneszánszát éli a népmese középkori eredetű tündérmese típusa. Elismert szépíróink tollából születik újjá változatos formákban. A Keljfeljancsi erdélyi költőnőnk, László Noémi incselkedő humorát, fordulatos szójátékait és egyéb költői sziporkáit dicséri egy egységes szerkesztésű, rövid meséket tartalmazó mesegyűjteményben.

A szerző a mindenkori legkisebb királyfi, a szegény pásztorlegény, a kisinas, tehát a sorban utolsó fiú férfias tetteit meséli el 12 mesében. A királylány segítségére érkező legkisebb fiút mindegyik mesében Jancsinak hívják. Innen a kötet címe, a folyton új alakban felbukkanó, mindig újjáéledő jóságos, áldozatkész, egyszerű, kedves, kitartó karakter: Jancsi. Talpra áll, mint a keljfeljancsi, ez a réges-régi gyerekjáték. Jancsi megküzd a rohanó életmóddal, a szószátyársággal, a telhetetlenséggel és még kilenc másik problémával. Hiszen, mint egy jó tündérmesében a legkisebb fiúnak, ki kell állnia legalább egy nagy próbát.

Mikó Csaba: A Lukrécia megmentése, 7+
Illusztrátor: Varsányi Orsi
Kolibri, 2023

A Kalandok a Balatonon, avagy A Lukrécia megmentése Mikó Csaba balatoni ifjúsági krimisorozatának nyitó darabja. Főszereplője a nyolcéves Gergő, aki a nyarat a Balatonon tölti a nagybátyjáéknál Balatonszemesen. A strandolás, focizás és tóparti lófrálás mellett már a nyaralás első napján fölfigyel egy Lukrécia nevet viselő jobbkerekes gőzhajóra. Megismerkedik a gőzös kapitányával, Szőr Mortonnal, aki rögtön kinevezi Gergőt fedélzetmesternek. Hamarosan azonban kiderül, hogy a hajót egy titokzatos alak akarja megkaparintani, hogy a szárazföldre vontassa és éttermet csináljon belőle.
Sok-sok humor, szerethető karakterek, bumfordian esetlen gonoszok, mesés helyszínek, izgalmas kalandok, fordulatokkal teli, nyári olvasmány, melyet Varsányi Orsi bűbájos, fekete-fehér rajzai színesítenek.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, 9+
Illusztrátor: Békés Rozi
Scolar, 2023

Magyarországon az egyik legolvasottabb, legnépszerűbb könyv csaknem 120 éve. Ötödik osztályban kötelező olvasmány. Külföldön a legismertebb magyar regény: számtalan nyelvre lefordították, sok országban – így Olaszországban, Brazíliában, Lengyelországban – kötelező vagy ajánlott iskolai szöveg.

A cselekmény egyszerű. Az 1889 márciusában Budapesten játszódó regény a Pál utcai fiúk és a vörösingesek csapatának csatározását írja le. A kisgimnazisták megvédik játszóterüket, a „grundot” a betolakodó vörösingesekkel szemeben. Ebben a vézna, látszatra gyönge Nemecsek Ernő segíti őket, akit előtte társai sokszor lenéztek, ám aki nagy betegen is velük küzd. Nem sokkal a győzelem után derül csak ki, hogy a grundra házat építenek.

Őszinteség, bizalom, bajtársiasság, önfeláldozás az egyik oldalon: irigység, árulás, nyerészkedés, agresszió a másikon. A hasonló gondolkodású emberek közösségének megtartó ereje, a hatalomba kerülő ember viselkedésének alternatívái, az áldozatot is követelő legfontosabb ügyünk védelme, a határtartás képessége, a bűnbánat, a második esély empatikus törvénye, az ellenfél elismerésének párbeszédben tartó gesztusa… még hosszan sorolhatnánk a Pál utcai fiúk örök üzeneteit.

Forrás és részletek a Mesecentrum oldalán.