A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható, az érdeklődőknek lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is ? mondta el Bősze Ádám, a Magyar Antikváriusok Egyesülete elnöke szeptember 6-án a budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kiállítást és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers ? ILAB) 42. kongresszusa, amelyet idén szintén Budapesten rendeznek. A kiállításra és vásárra a koppenhágai Herman H. J. Lynge & Son antikvárium kuriózummal érkezik: bemutatják Albert Einstein eddig nem publikált, kéziratos levelét, melyet 1928. december 10-én írt akkori asszisztensének, Herman Müntznek.

13243733_1174482249249902_5374855270010766836_o

 

A Központi Antikvárium kínálatából kiemelkedik Thuróczi János történeti művének, a Thuróczi-krónikának (Chronica Hungarorum/Magyarok Krónikája) Augsburgban 1488. június 3-án kiadott kötete. Az Antiquariat Donhofer és a Mattheaus Truppe Buchhandlung jóvoltából látható lesz a kötet első, 1488-as brünni, valamint első német nyelvű kiadása is. A Földvári Antikvárium egyik ritka darabja Horthy Miklós Adolf Hitlernek címzett autográf levele. A Borda Antikvárium Canisius Szent Péter Katekizmus című művének első, 1555-ös kiadásával jelentkezik, az amszterdami Antiquariaat Brinkman pedig a Constitutio Criminalis egy eredeti példányát hozza magával, amelyet 1769-ben bocsátott ki Mária Terézia. Az Atticus Antikvárium Kosztolányi Dezső Káin című novelláskötetének első kiadású, Bálint Lajosnak dedikált példányával, valamint Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének szintén dedikált első kiadásával érkezik.

 

Bősze Ádám elmondta: a Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és 2010-ben csatlakozott az ILAB-hoz, amelynek tagsága szigorú etikai kódex elfogadásával jár, ugyanakkor biztosítja a nemzetközi körforgásba való bekerülést. Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban. A kongresszus és vásár ideje alatt, szeptember 19. és 25. között a nemzetközi antikvárius szakma mintegy száz fővel képviselteti magát Budapesten. A szakmai programokon az Országos Széchényi Könyvtár mellett ellátogatnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárába, ahol megtekinthetik a mind magyar, mind pedig olasz vonatkozásban különlegességnek számító Dante-kódexet, valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába is, ahol a Kaufmann-gyűjteménnyel ismerkedhetnek. Mindkét esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete.

 

Forrás: MTI

Fotó: Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vására ? Először Budapesten esemény Facebook-oldala