fbpx

Könyvtári Minőségi Díjat nyert a Békés Megyei Könyvtár

Könyvtári Minőségi Díjat adományozott a szakmai bizottság javaslata alapján a Békés Megyei Könyvtár számára Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Az elismerést, mellyel 2 millió forint pénzjutalom jár, egy évben mindössze egy intézmény érdemelheti ki.

A díjra azok az intézmények pályázhattak, amelyek korábban Minősített Könyvtár címet kaptak. A Békés Megyei Könyvtár ezt 2018-ban kapta meg.

Rakonczás Szilvia intézményvezető a díjjal kapcsolatban elmondta, nemcsak azt kellett bemutatni és bizonyítani, hogy a szolgáltatások és a folyamatok hatékonyan zajlanak a megyei könyvtárban, hanem azt is, hogy újításokban is gondolkodnak.

A pályázatban két innovációt mutattak be. Az egyik a Digilabor könyvtári alkotóműhely, a másik pedig a BékésWiki, a Békés megyei online helyismereti enciklopédia.

Hangsúlyozta: a pályázatban bizonyítani kellett azt is, hogy a két újdonságra igény is mutatkozik. Elmondta, a többek között 3D-s nyomtatóval felszerelt Digilabor, mint közösségi alkotótér egyelőre nem általános a hazai könyvtárakban, nem megszokott könyvtári tér, egy egészen újfajta kezdeményezés. Új ismeretekre, tapasztalatokra, gyakorlatokra tehetnek szerint az érdeklődők.

A BékésWiki kapcsán hozzátette: a helyismereti, helytörténeti adatgyűjtés, tájékoztatás minden könyvtárban természetes, és az adatbázisok építése sem újdonság. Az innováció lényege a közösségi alapú fejlesztés, hogy közös alkotásra hívták az érdeklődőket, megmutatták, hogyan készíthetnek ők is szócikkeket.

Fotó: behir.hu/Ujházi György

A rovat további cikkei