400 körül épített keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerdán.

Ez egyike az Izraelben feltárt legkorábbi keresztény templomoknak. Romjai a Banias természetvédelmi területen, egy vízesés lábainál találhatók, és

egy római kori, a görög Pán istennek szentelt templom helyére építették a kereszténység felvétele után.

A bizánci keresztény templom különösen szent helyen épült, ugyanis Máté és Márk evangéliuma szerint ezen a vidéken, az akkor Cézárea Filippinek, azaz Fülöp Cézáreájának nevezett városnál adta át Jézus a mennyország kulcsait Péter apostolnak.

Az egykori város romjaira a Szíriától 1967-ben elfoglalt és azóta izraeli fennhatóság alatt álló, 1981-ben annektált Golán-fennsík északi részén bukkantak.

A feltárás helyszínén egy sziklafal, egy barlang és források is vannak. Az ókorban a sziklafal egy része leomlott, és a kövek teraszt alkottak, amelyre az első, Pán istent szolgáló templom épült.

A kutatást vezető Adi Erlich, a Haifai Egyetem régésze szerint

már az i. e. 3. században megkezdődött ezen a helyen Pán tisztelete, és a templomot i. e. 20 körül építhették számára.

A térség már 320-tól fontos keresztény központtá vált, saját püspökkel. A szentély átépítésekor a mesterek az új vallás másféle igényeihez igazították a pogány épületet. Az ég felé nyitott, klasszikus római építészeti jegyeket hordozó szentély szerkezetét átalakították, és félkörös oltárrészt, apszist hoztak létre az egyik keleti fülkéből, amely korábban valószínűleg Pán szobrát rejtette

Az átalakításkor keresztekkel díszített mozaikpadlót is készítettek. A kereszt szimbólum Nagy Konstantin uralkodása után, a 4. század közepén terjedt el a keresztény ikonográfiában.

A régészek találtak egy érdekes követ, amelybe 6–7. századi zarándokok számos keresztet véstek, valószínűleg látogatásuk megörökítése céljából.

A templomot a maradványok alapján földrengés sújtotta, de a 7. században felújították.

Fotó: The Times of Israel/Yaniv Cohen)