unnamed2

A Terror háza Múzeumban tartott eseményen Schmidt Mária történész vezette be a Körbe járni a hazát című esszé kötetet, melynek kapcsán hangsúlyozta: nem új keletű dolog, hogy valaki egyszerre vállal közéleti és irodalmi szerepkört, hiszen pontosan a hazaszeretete fűzi össze a két terültet, így nem zárják ki egymást. Véleménye szerint a L. Simon László sokféle tevékenysége miatt tud ilyen erővel hatni a most megjelent kötet, hiszen az író nem csak közéleti, irodalmi tevékenységet folytat, de aktív gazdálkodó is. Identitása a hagyományokból, a földből, és a kultúrákból jön, így természetes a magyarsága ? mondta el Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány vezetője.

Kelemen Erzsébet író, költő, irodalomtörténész is hasonló gondolatokkal nyitotta meg A szöveg testén túl című háromszáz oldalas monográfiáját. Az előszóban hangsúlyozza, az embereknek függetlenítenie kellene a politikai tevékenységet az irodalomtól. A könyvbemutatón pedig felhívta a figyelmet L. Simon László szerkesztői múltjára, írói tevékenységére, mely jóval kevésbé ismert, mint politikai tevékenysége. Tallai Gábor a Közalapítvány programigazgatója, az est moderátora ezután kiemelte L. Simon László avantgárdhoz fűződő viszonyát, ugyanis az egykori politikus már a ?90-es években foglalkozott vizuális költészettel. L. Simon László a felvetett stílusirányzattal kapcsolatban elmondta: a hagyományos képi világ számára mindig is összeegyeztethető volt az avantgárddal, de a stílushoz való vonzódása valójában a saját konzervatívizmusa elleni lázadása volt. Véleménye szerint Kelemen Erzsébet monográfiája nem róla szól, hanem az általa megteremtett művekről.

unnamed

Az est vendége volt Bengi László irodalomtörténész, aki hangsúlyozta L. Simon László írói tevékenysége rendkívül sokszínű, hiszen kötetei között találhatunk hagyományos verseket, prózákat, de akadnak köztük képversek is. Ezek a képversek egyszerre kapcsolódnak az irodalomhoz és a képzőművészethez, a kép és a szöveg viszonyát kell vizsgálni ezeknél az alkotásoknál, a látszólagos mögé nézni. A vizuális költészet sem egy újkeletű dolog, Kassák Lajos is ezzel kísérletezett művészetében. Ezt a stílust vizsgálja Kelemen Erzsébet könyve is, L. Simon László alkotásain keresztül. Az irodalomtörténész saját elmondása szerint következő kötetét is a József Attila-díjas író munkásságának szenteli, prózai írásait kívánja majd vizsgálni.

unnamed3

L. Simon László az est során elmondta, mindig maga szerkesztette köteteit, A körbe járni a hazát című legújabb esszé kötet válogatásban most is részt vett, a munka oroszlánrésze azonban Békés Mártonra hárult, aki az író szerint rendkívüli munkát végzett és nagyon izgalmas kísérlet volt a közös munka. A Körbejárni a hazát című válogatás a Közalapítvány, míg Kelemen Erzsébet monográfia a Ráció Kiadó gondozásában jelent meg.

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond