?A Zalai Kamaratánc Fesztiválon mindig is a rangos elismerés volt díjat nyerni, sok-sok ma is emlegetett kiemelkedő koreográfia készült egykor ?Zalára?. Ha valaki képet szeretne kapni a színpadi néptánc, illetve a néptánc ihlette színpadi tánc aktuális helyzetéről, nincs is más dolga, mint megtekinteni egy-egy év díjazott koreográfiáit. Az alkotások képet nyújtanak a fiatal koreográfusok világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató, jelen korunk diktálta kérdésekről és az arra adott válaszokról? ? írják a Hagyományok Háza programajánlójában.

A Kamaratánc II. elnevezésű előadás-sorozatot 2014-ben indították el azzal a céllal, hogy a közönség megismerkedhessen a színpadi néptáncművészet háttértitkaival, elsősorban koreográfiákkal és azok alkotóival. Az előadásokon a bemutatott koreográfiák után így szakértő beszélget az alkotókkal, vagyis a színpadra álmodott táncok koreográfusaival. A beszélgetés során elemzik a műveket, és többek között szó esik az ihlető forrásokról és a tánctörténeti párhuzamokról is.


00191501_600x400.png
Fotó: Hont Angéla

A november 18-án, a hagyományok Háza Színháztermében 19 órakor kezdődő előadáson az áprilisban megrendezett Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból kapunk válogatást. A műsorban hat koreográfus szól majd szakmája szépségeiről és nehézségeiről, köztük Sánta Gergő (Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes), Módos Máté (Magyar Állami Népi Együttes Kamara Társulata) és Appelshoffer János (Magyar Táncművészeti Egyetem).

A Kamaratánc II/I: Válogatás a XXVIII. Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból című rendezvény részletes programja elérhető a Hagyományok Háza honlapján, ahol lehetőség van jegyvásárlásra is. Az előadás-sorozat következő rendezvénye, a Kamaratánc II/II.: Táncszínházi koreográfiák december 2-án lesz, amelyről további információ ITT található.

Fotók: Hagyományok Háza