Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a fesztivál művészeti igazgatója a rendezvényről tartott online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az augusztus 28. és szeptember 26. között zajló fesztivál nagy kihívások elé állítja a szervezőket, hiszen a járványhelyzet miatt szinte lehetetlen tervezni. Ezért a most bemutatott programot csak ideális tervnek lehet tekinteni, ugyanis óhatatlannak tűnnek a járványhelyzet miatti változtatások.

A program középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll. A seregszemle másik fő témája Igor Stravinsky zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket Romániában soha nem adtak elő, ilyen Az özönvíz és a Menyegző. Jurovszkij kiemelt három olyan operát is, amelyet Romániában szintén nem mutattak még be, így most a közönség először láthatja és hallhatja Erich von Korngold A halott város, Alexander von Zemlinsky A törpe és Alban Berg Lulu című operáját.
 
Mihai Constantinescu, a fesztivál ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 25. jubileumi George Enescu Fesztiválon sokan részt akartak venni, ezért a korábbi három hét helyett négyhetesre tervezték a programot. A fesztiválra szóló bérleteket és jegyeket júniusban kezdik árulni.

Nyitókép: Vaszilij Petrenko a 2019-es George Enescu Nemzetközi Fesztiválon, fotó: MTI/EPA/Robert Ghement