Az augusztus 19. és 21. között zajló rendezvénysorozat a középkorba repíti a városba látogatókat. Királylányok és lovagok jönnek-mennek, mesterek szorgoskodnak az utcákon, tereken, mutatványosok, zenészek, boszorkányok és jósok csalogatnak. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves-foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a belváros minden pontján. A három nap kalandokkal teli, izgalmas időutazás, leglátványosabb része pedig a 23 királyi óriásbáb felvonulása augusztus 20-án, Szent István ünnepén. Az óriásbábok a fesztivál ideje alatt a belváros különböző pontjain várják és hívják játékra a látogatókat. 

Az eseménysorozat lelke a közkedvelt koronázási szertartásjáték, amely tizedik alkalommal állít emléket az Árpád-ház nagy királyainak. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László után idén III. András koronázásba ágyazott élettörténetét mutatja be a Vörösmarty Színház, és egyben igyekszik összegezni annak az Árpád-házi korszaknak a történetét, amelynek az önálló magyar államiság megmaradását és megszilárdulását köszönhetjük.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban az augusztus 31-ig még látható Királyok és szentek – az Árpádok kora kiállítás és a szertartásjáték több ponton is összekapcsolódik, ráadásul a szertartásjátékra jegyet váltók díjmentesen nézhetik meg a tárlatot. Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, s az sem véletlen, hogy itt, a „királyok városában”, az ország történelmi fővárosban kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás.

Nyitókép forrása: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.