Harmadszor nyílik meg a Resident Art Fair, a téli időszak művészeti seregszemléje. A közel 120 művésztől kiállított 330 műalkotást nemcsak megtekinteni, de megvásárolni is lehet. A műalkotások több mint fele 50 ezer és 100 ezer forintos kategóriában találhat gazdára.

Műtárgyat vásárolni személyes igény, lehetőség és egyéni választás. A Resident Art Fair e döntésekhez nyújt teret. Cél, hogy a kortárs művészetet elérhető áron kínálják, és keltse fel a gyűjtők érdeklődését a fiatal generációk művei iránt.

Collector’s Selection – ma kortárs, holnap klasszikus

A 70-es évek végétől a 90-es évek elejéig tartó időszakot felölelő válogatásban még érezhető a 60-as évek neoavantgardjának formai hatása. De már hallani a 80-as évek eklektikájának dübörgését is. Az iskolateremtő nagymesterek munkái mellett olyan munkákat kínálnak eladásra, mint az újfestészet fenegyerekének számító Mazzag István, a pesti underground arcait Warhol-i dekadenciával megfestő Sóskúti Tibor, az A.E. Bizottság énekeseként magát a világból kiüvöltő Wahorn András, a hazai feminizmus alapkőletevőinek számító, tabudöntögető Drozdik Orshi és Ujj Zsuzsi.

Vasarely nyomában

A festmények mellett a kortárs butik számtalan sokszorosított, de egyedi számozású, aláírt grafikai lapot (litográfia, szitanyomat, ofszet nyomat) kínál megvásárlásra. Ezzel Victor Vasarely, valamint a 70-es években alapított Pesti Műhely művészeinek céljait viszi tovább, akik a kedvező áron értékesíthető grafikákkal a képzőművészet társadalmi bázisát kívánták növelni. Nem kell lemondani a párizsi Pompidouban, a londoni Tate Modernben vagy a New York-i Metropolitanban kiállító magyar művészek munkáiról sem. Keserü Ilona, Nádler István, Victor Vasarely, Hencze Tamás, Konok Tamás, sőt Bak Imre  kedvezőbb árfekvésű grafikai alkotásai mellett drMáriás polgárpukkasztó portréi és Fehér László csendes emlékképei is megtalálhatóak a katalógusban.

Young n’ Fresh – fiatal és friss

A legfiatalabb generáció új festészetét is teríti a vásár. A provokatív, friss, színes és szemtelen festmények mellett a törékeny hangulatokra és belső világokra érzékeny képek egyaránt helyet kapnak. A vásáron rendszeresen szereplő művészek közül Baráth Áron lazúros makro-gesztusokkal, Bánki Ákos informel etűdökkel, Nagy Zsófia érzéki geometriával, Verebics Ágnes bizarr pszeudo-portrékkal, Juraj Florek indusztriális tájfestményekkel szerepel. Stefan Osnowski monumentális fametszetekkel, Ronga Eszter homogén terekben mozgó stilizált staffázsfigurákkal, Szász Sándor szürrelista fotókollázsokkal, Szöllősi Géza műgyantába fagyasztott kitin transzformerekkel vesz részt a butik-kiállításon.

Társadalmi felelősségvállalás

A járványhelyzet következtében számos művész is elvesztette keresetét, melyből alkotói munkáját fedezni tudta. A művek megvásárlásával nemcsak egy értékes műtárggyal leszünk gazdagabbak, de azzal az érzéssel is, hogy segítették a kortárs művészek pályán maradását. Vásárlásunkkal a kortárs kultúrát támogatjuk.

A galériát a járványügyi intézkedések szigorú betartásával látogathatjuk. Az online katalógusból kiválasztott tételeket házhoz szállítják.

A Resident Art Fair-rel kapcsolatos további információk és a teljes katalógus elérhető itt.

Nyitókép: Bak Imre Posztmoden IV. című alkotása (1982)