Kiállítással emlékezik Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára a Nemzeti Színház. „... Rajzoltunk egy költeményt...” címmel hat kortárs képzőművész mutatja be hétfőtől a Madách Imre színműve által ihletett munkáit.

Baksai József, Csurka Eszter, Milorad Krstić, Mayer Éva, Orosz István és Szurcsik József az Országút folyóirat kezdeményezésére Az ember tragédiájának 15 színét keltette életre – mondta el a tárlat hétfő esti megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szentmártoni János emlékeztetett arra, hogy idén a Himnusz és Petőfi Sándor mellett a magyarság Madách Imre születésének is a 200. évfordulóját ünnepli, az Országgyűlés ezért 2023-at Madách-emlékévvé is nyilvánította.

Mint hozzátette, a több mint negyven nyelvre lefordított drámai költeményt ünneplő rendezvények közül a legnagyszabásúbb vállalkozás a Nemzeti Színház Madách Projekt 2023 című előadása volt, amelyet a Színházi Olimpia keretében mutattak be Vidnyánszky Attila rendezésében a Hajógyári-szigeten. A hétórás produkció során négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói vitték színre Az ember tragédiáját. Tegnap pedig kezdetét vette a 10. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amely úgyszintén bekapcsolta az egész magyar színjátszást a nemzetközi vérkeringésbe.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója kiemelte: a teátrum tárlatára olyan tehetséges alkotókat szólítottak meg, akik saját műfajukban el tudták mondani, mit gondolnak ma Madách életművéről. Emellett a színház eszközeivel is igyekeznek „világgá kürtölni” Madách gondolatait. A MITEM már nevében is tiszteleg a nógrádi zseni szellemisége előtt, Vidnyánszky Attila kezdeményezésére és rendezésében pedig csaknem 10 nyelven szólalt meg Az ember tragédiája a Hajógyári-szigeten.

Mint felidézte, a nagyszabású előadást több mint három hét munkájával hozták létre, de a projektben részt vevő fiatalok már a megelőző félévben is Madách gondolataival foglalkoztak.

Entz Géza, az Országút felelős kiadója, a kiállítás szervezője elmondta: a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóinak munkáit felvonultató kiállítás a Nemzeti Színház után a Nemzeti Kastélyprogram keretében több, az utóbbi években felújított kastélyban is látható lesz.

Fotók: Illyés Tibor / MTI