Fiatal kortárs képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a pécsi m21 Galériában.

A 2019-es év Derkovits-ösztöndíjasai a Derkó'19 Pécs című beszámoló kiállításon mutatkoznak be a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

Az alkotások mind eszközeikben, mind témájukban igen változatosak. Festmények, szobrok, installációk, videók, és performatív tárgyegyüttes is szerepel a tárlaton, amelyek a legkülönbözőbb témákra reflektálnak. Van, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ihletett, míg másokat olyan hétköznapi események, mint a teregetés. Láthatók különleges megoldások, például lomtalanításokon talált diaképekből létrehozott műalkotás, valamint az első 3D nyomtatással készített pisztoly makettjei. Egyes alkotások olyan aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, mint a mesterséges intelligencia: egy kinetikus szobor meddig tekinthető valaminek, és mikortól számít valakinek?

A Derkovits-ösztöndíjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el.

A pályázatot kísérő kiállítás idén negyedszer nemcsak Budapesten, hanem a pécsi m21 Galériában is megvalósul. A kiállításon látható művek hiteles képet mutatnak arról, hogy milyen tendenciák jellemzik a hazai kortárs képzőművészeti életet.

A kurátor Don Tamás volt. A kiállítás 2020. január 12-ig látogatható.

Nyitókép: Fátyol Viola Képernyőfotó című munkája