A kortárs művészetek kedvelőit advent első hétvégéjén 29 helyszínen 58 programra várják az Art Weekend Budapesten.

December 1–3. között első alkalommal rendezik meg az Art Weekend Budapestet, amely egyben az év utolsó nagyszabású kortárs művészeti programsorozata is. Az esemény sokoldalúságát mutatja, hogy a rekordszámú csatlakozott helyszín között megtalálható kereskedelmi galéria, non-profit kiállítótér, műterem és banki gyűjtemény is.

„Bár első alkalommal rendezzük meg az Art Weekend Budapestet, a hasonló tematikájú művészeti eseményekhez képest rekordszámú, 29 galéria és kiállítótér jelezte részvételét, és csatlakozik hozzánk advent első hétvégéjén. Mindez visszaigazolása annak, hogy szükség van azokra az eseményekre, amelyeken a művészek a nagyközönség előtt is bemutathatják alkotásaikat, ezáltal segítenek kilépni a komfortzónánkból és inspirációt nyújtanak a hétköznapokhoz is” – mondta el Őry Eszter, az esemény szervező ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség szakmai vezetője.

„Péntektől vasárnapig naponta három időpontban – 12, 14 és 16 órakor – indulnak vezetett túrák (Artour / ARTúr), ebből a 14 órakor induló túráink angol nyelvűek. Egy-egy művészeti séta 1,5–2 órás, ez idő alatt 3–4 egymáshoz közel elhelyezkedő galéria meglátogatására nyílik lehetőség. Természetesen azokat az egyéni látogatókat is várjuk a helyszíneinken, akik különleges művészi élménnyel szeretnék indítani az év utolsó hónapját, vagy éppen csak ráhangolódnának az ünnepi készülődésre, hiszen 58 meghirdetett programunkban az izgalmas műteremlátogatás mellett többek között kiállításhoz kapcsolódó tetováló »flash« nap és művészeti vásár is szerepel” – tette hozzá Nyitrai Szilvia, az ügynökség kreatív vezetője.

Az AWB a nemzetközi Art Weekend események sorában helyezkedik el, és a Gallery Weekend Budapest társeseménye. Az első AWB esemény meghívott vendégei Lara Mejač és Eva Simonič, a Ljubljana Art Weekend kreatív igazgatója és producere, akik azzal a szándékkal látogatnak el Budapestre, hogy az ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökséggel a jövőbeli közös programok lehetőségéről egyeztessenek.

További információ ezen a linken található.

A képen az AWB szervezői csapata a Képező Galéria Vándorló Otthonunk című kiállításának megnyitóján. Fotó: Sárközi Marianna