Second_life
Second Life, avagy Kétéletem
Orlai Produkciós Iroda

Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei Deszka fesztiválon március 29. és április 6. között Debrecenben. A darabokat több mint száz magyarországi és határon túli előadásból válogatták ki. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a fesztivált beharangozó szerdai debreceni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a válogatás két legfőbb alapelve “a jó, kortárs drámai szöveg, illetve a magas színvonalú színpadra állítás” volt.

A Deszka fesztivál immár 13. alkalommal mutatja be, hol tart a Kárpát-medencei magyar kortárs drámairodalom. A fesztivál fontos célja a kortárs magyar dráma és színház népszerűsítése. A seregszemle idén is felsorakoztat kőszínházi és független, budapesti és vidéki, valamint határon túli előadásokat, és mára a program egyenrangú része a báb- és gyerekszínházi, valamint az ifjúsági tantermi forma is. A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal színházi generációk bemutatására a Deszka- és a Gördeszka-programban, valamint a Nyílt Fórum felolvasóestjein.

mintapinty
Kovács Dominik-Kovács Viktor: Mintapinty
Csokonai Színház

2017 óta a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum második fordulója, amely a születőben lévő friss magyar drámákba enged bepillantást. Az idei programban két olyan előadás is szerepel, amely korábban a Nyílt Fórum drámafejlesztési programjában vett részt: Kovács Dominik és Kovács Viktor Mintapinty, illetve Znajkay Zsófia Rendezői változat című drámája.

Ki_tudja_latsz-e_meg
Ki tudja, látsz-e még?
Szab-Way Színházi Szervezet, Szabadka

Az idei seregszemle programjába végül 27 előadás került be: tizenhárom a fővárosból, tíz a vidéki színházakból, kettő a Vajdaságból, egy önálló előadás Erdélyből, valamint egy koprodukció, a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös előadása.

A gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató Gördeszka programjában idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük három osztálytermi nevelési profillal készült, egy pedig – a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely Talpuk alatt című közös produkciója – táncszínházi nevelési előadás, amely új színfolt a Deszka palettáján.

Apa_lanya
Apa lánya
Budapest Bábszínház

Felnőtteknek szól a Budapest Bábszínház Apa lánya című előadása, és 14 éven felülieknek a Barboncás Társulat Wonder-full avagy NÓRA Csodaországban című produkciója.

Az előadások létrejöttének hátterével a szakmai beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a résztvevők. A fesztiválon Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelik az előző nap látott előadásokat. A kötetlen beszélgetések során az alkotókkal is találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

Eltuno_ingerek
Eltűnő ingerek
Trafó

Az idei Deszka díszvendége Pass Andrea író, rendező lesz, akinek munkásságával, alkotói módszereivel egy portrébeszélgetés keretében ismerkedhet meg a közönség. A fesztivál programjában két előadása is látható: a Füge és a Trafó koprodukciójában készült Eltűnő ingereket és a Vígszínház Vándorkutya című előadását is íróként és rendezőként is jegyzi.

A fesztivál záróeseményén idén négy zenész – Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert és Pándi Balázs – és egy színész, Keszég László vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit rendhagyó koncerten mutassa be.

Nyitókép: Znajkay Zsófia Rendezői változat. Fotó: Véner Orsolya