Dr. Fülemile Ágnes, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és a kiállítás kurátora beszédjében kiemelte, a 250 mester közel 2000 alkotásának kiválasztását szigorú szelektálás előzte meg. Fontos szempont volt az esztétikum és hagyománnyal való kapcsolat, a tárlat anyagába nem válogattak be olyan tárgyat, amely piaci bóvlinak hatna, vagy amelyet a művész öncélúan túldíszített. A bemutatott remekek ismerősek lehetnek a közönségnek, ezeket könnyen el tudja képzelni bárki akár a saját otthonában is. ?Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy aki ilyen terméket vásárol, azt egy életre veszi? ? mondta a kurátor.

IMG_9821

Az augusztus 20-án megnyílt tárlatot úgy alakították ki, hogy a látogató könnyen értelmezni tudja a kiállított tárgyakat. A modern terembelsők az időtálló esztétikum fontosságára hívják fel a figyelmet. A Várkert Bazár Testőrpalotájának két emeletén, öt teremben tematikus csoportokba szervezve mutatják be a mesterek portékáit: külön helyszínt kaptak a női ruhák, a gyerekjátékok, textilek, a kerámiák és a kovácsok, nyeregkészítők termékei. Dr. Fülemile Ágnes szerint nemcsak a szülők, hanem a legifjabbak is otthon érzik majd magukat a kiállításon.

IMG_9958

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőbeszédében felelevenítette a Testőrpalota korábbi tárlatait, a Hungarikonokat és a Csók István-emlékkiállítást. ?Öröm, hogy egy megújult történelmi helyszínen újjáéleszthetünk hagyományokat, népművészeti törekvéseket. Az életünkhöz közel álló tárgyakat felvonultató tárlat talán a legizgalmasabb módja a köztünk élő mesterek tradícióinak bemutatásának? ? fogalmazott az igazgató.

IMG_9963

A megújított Páva védjegyet Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője és Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója mutatta be. Beszprémy szerint azért volt szükség a megújulásra, mert megszűnt a közösségek tradicionális szűrője, így rengeteg bóvli kerül a piacra. Azon termékek, amelyek védjegyet kaptak, értéket képviselnek, így követendő például szolgálhatnak más mesterek számára, hiszen népművészeti irányú oktatás híján az alkotóknak egymástól kell tanulniuk.

IMG_9940

Igyártó Gabriella fontosnak tartja, hogy a Páva védjegy minél szélesebb körben ismert legyen. A mesterek számára ez azért lényeges, mert így a népművészeti vásárokon ÁFA mentességet élvezhetnek, a vásárlók pedig biztosan esztétikus és minőségi tárgyat vihetnek haza. A pavavedjegy.hu weboldalon a mestereket és termékeiket részletesen meg lehet ismerni.

Fotó: Hajnal Ádám