A nyár zárásaként augusztus 31. és szeptember 1. között a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon ismét megnyílik az aqb ingyenes képzőművészeti, zenei, filmművészeti és gasztro programokkal. A látogatók térképet kapnak a kezükbe, amivel egyénileg bebarangolhatják az egykori Haggenmacher Sörgyár területén dolgozó alkotók műtermeit és kreatív cégek bázisát. Íme az aqb legizgalmasabb eseményei.

AQB


Művészetpedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak
A gyerekeknek Kelecsényi Dóra, pszichológus tart művészetpedagógiai foglalkozást a környezettudatosság jegyében a Textus Ex Machina kiállításon. A kortárs művészetben ugyanis gyakran a hétköznapi használati tárgyak válnak műtárggyá. A foglalkozáson ezen a vonalon továbbhaladva a gyerekek a kiállításból inspirálódva maguk is megalkothatják saját műtárgyukat a mindennapokban használt, megunt textilekből.

Kiállítás és performatív portré rajzolása

Céline Ordioni Los Angeles-i multimédia művész egy hónapja az aqb-ben alkot. A nyílt napon itt készült munkáit láthatjuk, valamint a kiállítására belépő látogatókról egy speciális portrét készít az alkotó. A festményekből és illusztrációkból álló sorozata a budapesti lét hétköznapi tapasztalásait ötleteket és gondolatokat összegyűjtő útinaplóként mutatja be. Az aqb másik rezidens művésze, a kolumbiai John Angel Rodriguez Transversal Intervetion címmel rendez csoportos kiállítást hazája művészeinek munkáiból.

johanna3_orig
John Angel Rodriguez alkotása

Filmvetítések a Spatial Sound Institute terében

A Spatial Sound Institute-ban Bánki Ákos festőművész Tiltott absztraktok című filmje nézhető meg, ami a neoavantgárd történetét és az absztrakt képek születésének titkát az idős mestereket faggatva és az archívumok emlékeit feltárva kutatja. A film a magyarországi absztrakt festészet 1956 és 1968 közötti időszakáról szól, azon belül is a Zuglói Körről, mely köré a huszadik századi magyar képzőművészet ma is élő legnagyobb alakjai, mint Molnár Sándor, Bak Imre, Nádler István és Deim Pál tartoztak. A filmben megszólaló festők indulásukról vallanak egy szürke korban, saját élményeiken keresztül ?56-ról és arról, hogy a szocialista realista művészetpolitika idején hogyan sikerült megszerezniük a számukra szabadságot jelentő festészeti tudást. Ezután Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje Szabó Zoli (21) és Sipos Misi (60) történetét meséli el, a kilátástalanságtól a profi box világáig követve a két főszereplőt.

getto
Gettó Balboa

Hajnalig tartó tánc

A zenei program Siblicity dj-szettjével kezdődik az udvaron, kilenc órától a Kampec Dolores ad koncertet. Zenéjük képzeletgazdag, eredeti szintézise különös dallamoknak, szürreális szövegeknek, finoman töredezett ritmusoknak. Jól hallható a népzenei hatás, amely modern jazzel, elektronikus megoldásokkal, helyenként kortárs improvizációval keveredik.