Gianina Carbunariu román drámaíró A tigris című darabját mutatja be március 6-án a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Tóth Tünde rendezésében

A produkció egy megtörtént esetet dolgoz fel a kortárs román drámaírás kiemelkedő alakjára, Gianina Carbunariura jellemző humorral és iróniával.

2011. december 13-án a nagyszebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Carbunariu áldokumentum-színházi drámájában a Mihaela nevű nősténytigris városi portyájáról a város közösségének különböző tagjai beszélnek sajátos nézőpontjukból. Így a dráma a kortárs európai és romániai társadalom működésének keresztmetszetét nyújtja.

A darabválasztásról Tóth Tünde rendező elmondta, hogy a szöveget a Színház folyóirat internetes portálján olvasta először, és azonnal megfogta egyrészt a darab szerkezete, másrészt az éles társadalomkritikája, harmadrészt pedig az, hogy nagyon sok lehetőséget nyújt a színészeknek. Hozzátette: laza asszociációk füzére az előadás, a burleszk és az abszurd között lavíroz.

Fotó: Szigligeti Színház