fbpx

Körtvélyesi László organikus képeiből nyílik kiállítás Pécsen

Körtvélyesi László fotóművész, fotográfus organikus témájú képeiből nyílik tárlat augusztus 25-én a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A több mint ötven éve aktív alkotó utoljára hét éve mutatta be fotóit önálló kiállítás keretében.

Az eredetileg erdészeti-vadászati technikumi végzettségű Körtvélyesi László az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a kiállítás ars poeticája a „hajolj közelebb, nézz a szemembe, fényképezz le, vigyél magaddal és mutass meg másoknak” gondolatai köré rendeződik. „A kövekben, a patakokban, az évszakok változásában, a körülöttünk lévő mikrovilágban olyan gyönyörűséges értékek lakoznak, amelyeket észre kell venni” – fogalmazott. 

A tárlaton a közönség egyebek mellett átvilágított termésekről, különleges formájú gyümölcsökről és bomlófélben lévő falevelekről láthat kisméretű, 18×24 centiméteres képeket, amelyekhez – mint a fotóművész rámutatott – garantáltan közelebb kell hajolni.

Körtvélyesi László kifejtette: az alkotások méretéből fakadóan a kiállított fotókat egyszerre csak egy ember tudja szemlélni, így kényszeríti rá a nézőt, hogy rászánja azokra az időt. Hozzátette: a túlnyomó többségben néhány négyzetméteren, a lehető legegyszerűbb technológiával készült képek esetében nem alkalmazta a fotográfia – mint fogalmazott – jelenleg divatos utómunkálatait.

Körtvélyesi László, becenevén Körte 1948-ban született Mosonmagyaróváron, szabadúszó fotográfus, 1992-től tanított a Janus Pannonius Tudományegyetem, később a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán gyakorlati fotográfiát. Az 1970-es évektől kezdve a polgári légi fotózás magyarországi újjáélesztésének egyik központi alakja, úttörője volt, emellett több mint harminc éve fényképezi a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett előadásait a társulatok hivatalos fotósaként.

Az Artportal művészlexikonjának ismertetése szerint a Mecseki Fotóklub tagja, fotózta a siklósi művésztelep életét, munkáit, aktfotóiról ismert szélesebb körben, de készít műtárgyfotókat, reklámfelvételeket, pécsi városképeket földről és levegőből egyaránt. Hosszú ideje dokumentálja a magyarországi németek, újabban a baranyai horvátok életét, szokásait, népviseletét. Az e témában eddig megjelent köteteken túl továbbiakat is tervez kiadatni a jövőben.

Fotó: Körtvélyesi László

A rovat további cikkei