A Lautitia Gyermekkar, a Budapesti Vándor Kórus, a Pécsi Egyetemi Kórus és Várai Áron népzenész lép fel szombaton a budapesti Mátyás-templomban.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA 1991 óta emlékezik meg kóruskoncerttel nemzeti ünnepünkről, hagyományosan a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.    

Az idén a Lautitia Gyermekkar, a Budapesti Vándor Kórus, a Pécsi Egyetemi Kórus, valamint Várai Áron népzenész fogadta el a meghívást, emellett ünnepi beszédet mond Bősze Ádám, aki a műsort is vezeti majd. A hangversenyre a belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 

Az esten a Lautitia Gyermekkar Nemes József vezényletével Jacobus Gallus Confirma hoc, Bartók Béla Bolyongás, Josu Elberdin Salve Regina, Kodály Zoltán 150. Genfi zsoltár és Kocsár Miklós Salve Regina című művét, a Budapesti Vándor Kórus Németh Zsuzsanna dirigálásával Károlyi Pál Dies Illa és Eriks Esenvalds Lux aeterna című darabját adja elő.   

Várai Áron előadásában a Fújnak a fellegek, a Hazám, hazám, csendes hazám, valamint a Mikor Csíkból kezdetű dalok szólalnak meg.    

A Pécsi Egyetemi Kórus Luigi Molfino O sacrum convivium, Gioachino Rossini O salutaris hostia, Kodály Zoltán Székely keserves és Akik mindig elkésnek, valamint Balatoni Sándor Cantate Domino című alkotását mutatja be Lakner Tamás vezényletével. A Himnusz közös éneklésénél közreműködik Hegyi Barnabás orgonaművész.

A nyitóképen a Lautitia Gyermekkar. Fotó forrása: Nyíregyházi Egyházmegye