fbpx

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A november 5-i esten fellép Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János.

A szervezők és a fellépők közös célja, hogy Cziffra születésnapja a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen, amely betekintést ad a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Ezt a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni az est fellépői, akik először adnak közös koncertet.

A Womex nemzetközi életműdíjával elismert Lakatos Mónika a roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály az életművével újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve; Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze a jazz-zongorázás és a klasszikus improvizációk magasiskolájába vezeti be a hallgatóságot; Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött.

Ezen az estén a négy fellépő művész egymás stílusában, a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve új zenei világot teremt a színpadon.

Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek november 5-én. Tavaly ezen a napon, a centenáriumi megemlékezésen, a Francia Rádió Zenekarának hangversenyén hallgathatta először a közönség a Müpában Eötvös Péter külön erre az alkalomra komponált, CziffaPsodia című művét Balázs János és Lukács Miklós szólójával. 2022. november 5-én szintén kiemelt programmal emlékeznek meg a jeles évfordulóról: a Zeneakadémia nagytermében külön-külön is bemutatkozik a négy zenei világ, majd a műfajok fúziójával egyszeri és megismételhetetlen produkció jön létre az egyenként is a zene szabadságát képviselő Kossuth-díjas művészek tolmácsolásában.

Nyitókép: Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző.

A rovat további cikkei