A Városmajori Szabadtéri Színpad iden programjában szerepelnek zenés és prózai előadások, operett- és táncprodukciók, látványos gyerek- és felnőttkoncertek, hangulatos séták és egy premier előtti filmvetítés.

A Városmajori Szabadtéri Színpad programjában idén is szerepelnek olyan produkciók, amelyek az évadban a kőszínházakban is nagy sikert arattak, mellettük azonban sor kerül premierre, vendégjátékokra, köztük a Színházi Olimpia eseményeire, és nem marad el a Színházi szemle sem, amelyet új néven és részben módosított koncepcióval rendeznek.

Az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban valósul meg egy saját bemutató is július 21-én: az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek cím Thomas Vinterberg-filmet a szintén filmrendező Paczolay Béla rendezi.

A 10. Színházi Olimpia programsorozatához kapcsolódva két külföldi színházi produkció is színesíti a repertoárt: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Aba főszereplésével mutatja be A nép ellensége című Ibsen-darabot, míg Shakespeare Hamlet drámájának feldolgozása, az Apropó, Hamlet! (HAMLET á l’impératif) új fordításban az Avignon-i fesztiválról érkezik Budapestre Olivier Py rendezésében.

Franciaországból nyolc afrikai táncossal érkezik a világhírű Nagy József (Josef Nadj) koreográfus egyik leghíresebb produkciója, az OMMA. Az előadás a tánc gyökereihez nyúlik vissza, melynek a mozgás a lényege, s az univerzum a horizontja.

Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és tovább gondolt rendezvénysorozat 2023-tól a Szemle+ nevet viseli, és a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd az előadásoknak augusztus 28. és szeptember 10. között.

A Szemle+ a Városmajorban a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös előadásával startol, érkezik a nagyváradi Szigligeti Színház, a Yorick Stúdió, a Budaörsi Latinovits Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Miskolci Nemzeti Színház. A Kristály Színtérben a monoprodukciók sorát Béres Márta kezdi, a programban szerepel Göndör László, Balsai Móni, Mészáros Piroska, Köles Ferenc, Pető Kata egyszemélyes előadása.

A komoly- és könnyűzene kedvelői sem maradnak városmajori program nélkül a nyáron. Olyan előadók és zenekarok lépnek színpadra a Városmajorban, mint Palya Bea, a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band és Szinetár Dóra, Horgas Eszter és Falusi Mariann. A kisebbeket is koncertek várják a Városmajorban, fellép a Kaláka, az Alma együttes, Halász Judit.

A színház 100 éves múltját és Budapest első közparkjának történetét mesélik el a Budasteppel közösen indított tematikus séták.

Az elmúlt évek hagyományait és sikereit folytatva idén nyáron is premier előtti filmvetítést tart a színház az évad során, Tristan Séguéla Egy boldog ember című francia vígjátékát láthatják a mozgókép szerelmesei eredeti nyelven magyar felirattal.

A Városmajori Szabadtéri Színpad évadnyitója. Fotó: Jekken Péter