A három Baradlay fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg.

Jókai Mór regénye, A kőszívű ember fiai a reformkortól a kiegyezésig ível. A Kőszívű – A Baradlay-legenda nagyobb történelmi kitekintésre vállalkozik. A Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetén itthon eddig még sosem látott látványvilág és különlegesen szép dallamok vezetik végig a nézőket.

A darab írói Szente Vajk és Galambos Attila, zeneszerzője Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

A darab ősbemutatója június 17–18-án lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Március 15-én egy, Magyarországon még sosem látott előadás vezeti be a darabot.

A Kőszívű – A Baradlay-legenda – A nagy olvasópróba – Zene és szöveg előadás során a darab színészei eléneklik, elmondják a teljes darabot, ebben egy 40 fős kórus, 70 négyzetméter ledfalon történő vetítés és jelmezrészletek támogatják őket. A nagy olvasópróba – Zene és szöveg bemutatja a teljes darabot, tánckoreográfia és színpadi mozgások nélkül, de látványos kiállításban és teljesen élő hangzás mellett.

Szente Vajk

A darab főszereplői: Miklósa Erika, Náray Erika, Polyák Lilla, Kovács Gyopár, Gubik Petra, Katona Kinga, Szerednyey Béla, Feke Pál, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Serbán Attila, Berettyán Sándor és Barabás-Kiss Zoltán.

A produkcióhoz egy különleges játék is csatlakozik: Oszd ki a szerepeket!

A darabban játszó színművészekről a produkció nem tette közzé, hogy melyikük melyik szerepet játssza. A március 15-én 19.00 órakor kezdődő előadásra jegyet vásárlók ugyanis ingyenesen, a jegyükön található kód segítségével részt vehetnek egy játékban, ahol megtippelhetik, hogy melyik színész melyik szerepet fogja játszani. Ezzel a produkció arra is szeretné késztetni a nézőket, hogy olvassák el a regényt, és gondolják át, hogy melyik színészre melyik szerepkarakter illik a legjobban. A tippeket március 13-án 12.00 óráig lehet elküldeni a Kőszívűmusical.hu oldalon. A legjobban tippelők között 1 millió forintot oszt szét a produkció. Ha csak egyvalaki találja el tökéletesen a szereposztást, övé a teljes nyeremény! Ha nincs telitalálatos, akkor a legtöbb találatot elérő(k)é a nyeremény!

A Kőszívű – A Baradlay-legenda szereplőválogatást is hirdet. A darabban majd videóbejátszáson feltűnő, amatőr szereplőket keresnek, akiknek az 1849-es aradi vértanúkkal kapcsolatos szöveget kell elmondaniuk, professzionális felvételen. A szereplésre az info@musicalneked.hu címen lehet jelentkezni (név, életkor, foglalkozás megadásával és egy fotó csatolásával) március 11-én éjfélig.

A Kőszívű – A Baradlay-legenda előadáson a produkció a Kárpátaljáról menekült családoknak szervez gyűjtést. A nézőket arra kérik, hogy adományaikat hozzák el a színházba, amelyeket a produkció kiegészít és eljuttat a menekültek számára.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán