A március 19-én kezdődő rendezvénysorozat február 26-ai sajtótájékoztatóján Kovácsné Mikola Mária, a szervező Kanizsai Kulturális Központ igazgatója úgy fogalmazott: Nagykanizsán évről évre növekszik az érdeklődés a nívós kulturális programok iránt, a közönség régóta ?nagykorú?. A még az 1990-es években indult programsorozat évek óta tavaszi fesztiválként szerepel, a szervezők a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének tagjaként állítják össze a programokat, amelyre idén mintegy hárommillió forintot fordítanak. A sorozatot a nagykanizsai önkormányzat kiemelten támogatja. A tíz nap alatt nyolc programot felvonultató fesztivál egyes rendezvényeiről Marics Zsuzsanna művelődésszervező elmondta: a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora szerepel nyitányként, a sokszínű tánckavalkádot természetesen élő zenei kísérettel mutatják be a közreműködők.

mane_megidezettkarpatalja
Megidézett Kárpátalja
Fotó: nemzetitancszinhaz.hu

 

Három színházi estre is várják a közönséget, elsőként Gogol monodrámájára, az Egy őrült naplójára, amelyet Bodó Viktor rendezett és Keresztes Tamás ad elő. Először vendégszerepel Nagykanizsán a szombathelyi Weöres Sándor Színház, amely a Mohácsi János által színpadra állított A falu rossza című népszínművel mutatkozik be. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című, Besenczi Árpád által rendezett vígjátékát viszi el Nagykanizsára.

180207_orultnaploja_ok
Egy őrült naplója
Fotó: A-TEAM/Nyári A./jokaiszinhaz.hu

 

A dzsesszkedvelőknek két programot is kínálnak, elsőként egy Gershwin-estet, a szerző születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, Karosi Júlia kvartettjének feldolgozásaival. A helyi művészeti életet képviseli a Kanizsa Big Band, amely vendégként az énekes Pecze Zsófiával és a trombitás Pecze Balázzsal együtt lép majd színpadra. A barokk és reneszánsz muzsika Európa szerte ismert előadója, Kónya István lantművész is fellép Nagykanizsán, aminek külön érdekessége, hogy bár helyi születésű zenészről van szó, a városban utoljára nyolc éve koncertezett. A kanizsai tavaszi fesztivál keretében idén is rendeznek kiállítást, amelyen ezúttal a helyi foltvarrók kreatív és változatos munkáit tekinthetik meg a látogatók.

 

Forrás: MTI