fbpx

Kovács Gergely zongoraestje az MVM Koncertek – A Zongora sorozaton

Az MVM Koncertek Zeneakadémia-bérletének idei első hangversenyén Kovács Gergely, a 2021-es Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik és közönségdíjasa lép fel teljesen új műsorával február 4-én a Zeneakadémia Nagytermében. A koncerten Maurice Ravel, Liszt Ferenc, Alexander Szkrjabin és Szergej Rahmanyinov művei hangzanak el.

Kovács Gergely Junior Príma-díjas zongoraművész a feltörekvő zongoristageneráció egyik legkiemelkedőbb alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zongoraművész, majd zongoraművész-szólista mesterdiplomát szerzett, jelenleg a doktori iskola DLA-hallgatója.

Kovács Gergely ezúttal egy tőle nem megszokott repertoárt tűzött programjára. Ravel élete egyik legnehezebb szakaszában írt öttételes műve a Miroirs, mely egy-egy látvány tökéletes megfestése a zenén keresztül. Liszt Spanyol rapszódiája erre reflektál, hisz Ravel is a spanyol zene csodálója volt, ez a Miroirsban is fellelhető az Alborada del Gracioso tételben. Szkrjabin második szonátája a szerző első, Chopin hatását tükröző korszakában született, Szonátafantázia címet viselő kéttételes mű. A koncert második felében az orosz vonalat folytatva Rahmanyinov második szonátájának első verziója hangzik el, melyet a szerző 1913-ban vetett papírra. Bár a darab bemutatója nagy sikert aratott, Rahmanyinov 18 évvel később átdolgozta, mert úgy gondolta, túlzásba esett, és egy egyszerűbb verzió került ki a keze alól. Azonban a két változatot összehasonlítva kiderül, hogy az első sokkal eredetibb és érzelemdúsabb, rendkívüli technikai nehézségei ellenére is sokkal többen tűzik műsorukra a zongoristák közül.

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Zeneakadémia-bérletében Berecz Mihály, Palojtay János és Balázs János szólóestjeit hallgathatják meg az érdeklődők 2022-ben.

Kiemelt kép: Kovács Gergely. Fotó: Hirling Bálint

A rovat további cikkei