fbpx

Kovács katáng Ferenc kapta idén az Arany János-díjat

Ebben az évben Kovács katáng Ferenc író, költő, műfordító kapta az Arany János-díjat kiemelkedő, sokszínű irodalmi munkásságáért.

Kovács katáng Ferenc 1949-ben született Nyíregyházán. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd 1982-ben Norvégiába költözött. Jelenleg az Oslói Egyetem Média és Kommunikációs Intézetének nyugalmazott főmérnöke. Oktatástechnológiával, interaktív multimédiával, videózással és filmdramaturgiával foglalkozott.

Irodalmi munkássága mellett fest és rajzol, kiállításokon mutatkozott be Magyarországon, Bulgáriában és Norvégiában. Illusztrációi folyóiratokban, szépirodalmi kötetekben jelentek meg.  

2006-ban vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést, a norvég–magyar kulturális kapcsolatok ápolásáért 2012-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Műfordítói munkásságáért 2017-ben elnyerte a Cédrus Művészeti Alapítvány Napút Hetedhét-díját.

Az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség és az Arany János Alapítvány ünnepi műsorának részeként október 23-án adta át Erős Kinga, az írószövetség elnöke. A díjazott elismerő oklevél és pénzjutalom mellett Konthur Bertalan Arany János-plakettjét vehette át.

Nyitókép: Kovács katáng Ferenc író, költő, műfordító. Fotó: Aknay Tibor

A rovat további cikkei