Árverésre bocsátják Caspar David Friedrich német romantikus festőművész vázlatfüzetét november végén Berlinben, a Grisebach aukciósházban.

Az előzetesen becsült ár szerint az 1774-ben született és 1840-ben elhunyt művész bekötött vázlatfüzetéért akár 1,5 millió eurót (572 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő. Az úgynevezett Karlsruhei vázlatfüzet, amely arról a helyről kapta a nevét, ahol őrizték, szerdától november 29-ig tekinthető meg az aukciósházban.

Friedrich a 19. század elejének egyik legjelentősebb német tájképfestője volt. A szakértők szerint mintegy 20 vázlatfüzete volt, ezek közül azonban csupán hat fennmaradt példányról lehet tudni. A most árverésre kerülő vázlatfüzet az egyetlen, amely még magánkézben van. Négy további példányt az oslói Nemzeti Múzeumban, egyet pedig Drezdában őriznek.

Friedrich, aki a Balti-tenger partján, Greifswaldban született, a vázlatfüzetet 1804 áprilisa és júniusa között hordta magával útikabátjában. A vázlatok Drezdában készített rajzok, amelyek fákat, bokrokat és fatörzseket ábrázolnak. Emellett néhány fontos festményének motívumai is szerepelnek a füzetben.

A füzet több mint 200 évig volt egy karlsruhei család tulajdonában. Még a művész életében, vagy nem sokkal utána került művészbarátja, Georg Friedrich Kersting birtokába, akinek leszármazottjai mostanáig őrizték. Az aukciót november 30-án rendezik Berlinben. A teljes vázlatfüzet a Grisebach oldalán megtekinthető.

Fotó: Christian Hagemann