fbpx

Közel hozni a zenét a nehéz helyzetekben is

Április 26-án a gyulai Almásy-kastélyban rendez a Filharmónia Magyarország jótékonysági koncertet, melyen a klasszikus zenei élet művészei működnek közre. A hangverseny teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a hazánkba érkező ukrán menekülteknek ajánlják fel. Interjú Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetőjével.

A pandémia miatt az április az első hónap, amikor újra önfeledten, szájmaszk és korlátozások nélkül élvezhetjük a koncerteket.

Szerencsére a járványhelyzet idején a kultúráért felelős államtitkárság nagyon figyelt arra, hogy a kultúra a mindennapi élet fontos része maradjon, az embereknek menekülést nyújtson a világban zajló események elől. Olyan új programokat indulhattak el, mint a Térzene, amit dr. Fülöp Péter, a művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár koordinált, valamint orgonák újulhattak meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak köszönhetően, így egy-egy estére a liturgikus terek már kulturális terekké is válhatnak. A Filharmónia is sok új feladatot kapott, például pályázatokat kezeltünk és virtuális koncerttermet „nyitottunk”, ahol estéről estére színes hangversenyekkel örvendeztettük meg a nagyérdeműt. De már mi is nagyon vártuk, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba.

A sok bérletes koncert mellett most egy jótékonysági koncertre készülnek.

Igen, mi hisszük, hogy a zene ereje újra átlendíthet mindenkit a nehéz pillanatokon. Az egész világot megrázta az Ukrajna ellen indított támadás. Mi a zenén keresztül tudunk adni, a Filharmónia szlogenjéhez hűen

közel hozzuk a zenét a nehéz helyzetekben is.

Ezért is rendezzük meg április 26-án a gyulai Almásy-kastélyban azt a hangversenyt, ahol a klasszikus zenei élet kiemelt művészei adnak közös jótékonysági koncertet. A hangverseny teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a hazánkba érkező ukrán menekülteknek ajánljuk fel. Hiszem, hogy a koncertjegyek árából és az adományokból befolyt összegen kívül kikapcsolódást is nyújthatunk a koncerttel. Az élő hangversenyélmény mellett közösségi oldalainkon online is követhetik a hangversenyt a világ bármely pontjáról, sőt az M5 csatornán megnézhetik újra a teljes adást április 30-án.

Kiket hallhatunk a koncerten?

Szerintem egy nagyon izgalmas koncertet hallhat majd a közönség, olyan fantasztikus művészek közreműködésével, mint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Dés László szaxofonművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Kriszta Kinga szoprán, Horváth István tenor, harmonikaművész, a Szent Efrém Férfikar. Oberfrank Péter zongoraművész és jómagam is játszom egy-egy orgonadarabot. Egytől egyig mindenki elsőre igent mondott a felkérésre. Ahogy a művészek, úgy a Filharmónia összes dolgozója egyből a jó ügy mellé állt, és most mindenkinek a segítségnyújtás az első.

Említette, hogy a koncertjegy árán kívül is tudnak adományozni. Milyen módon nyílik lehetőség erre?

Amennyiben valaki szeretne a koncertjegy árán kívül további adományt felajánlani, úgy a Jegymester.hu oldalon kiválaszthatja az adományozni kívánt összeget, amely egyben a koncertjegy árát is tartalmazza. Ha nem tud részt venni a hangversenyen, de szívesen támogatná az ukrán menekülteket, úgy a következő számlaszámra tudja átutalni adományát: Magyar Máltai Szeretetszolgálat – 11784009-20200776. Itt kérjük a kedves utalót, hogy a közleménybe írja be a „Jótékonysági koncert az ukrán menekültekért” mondatot. De minden fontos információt megtalálnak a www.filharmonia.hu oldalon.

Nyitókép: Szamosi Szabolcs. Forrás: Filharmónia Magyarország

A rovat további cikkei