fbpx

Közel száz gyerek- és ifjúsági film terve versenyzett a Cinemira fesztiválon

A felnőttek között Szabó Simon és Daoud Dániel Marad az űr című filmterve nyerte a fődíjat, a 19 év alatti versenyzők közül a 16 éves Pető Luca Derengés című kisfilmje került ki nyertesként.

A Cinemira Pitch Fórumon kamaszok és felnőtt alkotók filmtervei versenyeztek. A fődíjakról a diákzsűri, a különdíjakról rangos filmes szakmai zsűri döntött az 5. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon. A 19 év alatti fiatalok a Nemzeti Filmintézet Fast Forward programján és a Cinemira közösen szervezett Junior Script Labjén fejlesztették filmterveiket. A fesztivál célja az, hogy szakmai partnerekkel összekapcsolódva szülessenek filmek, sorozatok fiataloktól fiataloknak. Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója szerint a kamaszok komoly, érett témákat vittek, és sokszor felkészültebbnek bizonyultak, mint a legtöbb filmes fórumon a felnőttek.

A fórum második felében felnőtt forgatókönyvírók adhatták elő filmterveiket. Rekordmennyiségű,

közel száz filmterv érkezett az idei fórumra, ami mutatja az évről évre növekvő érdeklődést a gyerek- és ifjúsági filmek iránt filmes alkotói oldalról is.

A zsűri tagjai voltak Kis Hajni rendező, forgatókönyvíró, Dombrovszky Linda filmrendező, Gauder Áron animációsfilm-rendező és Szoboszlay Eszter animációs rendező. Az NFI döntéshozói közül Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja, Fonyódi Tibor, az NFI forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, valamint olyan sikeres producerek, mint Romwalter Judit, Osváth Gábor, Svéd Péter, Felszeghy Ádám alkották az idei szakmai zsűrit.

A legjobb filmtervnek járó díjat, a 300 000 forintos fejlesztési támogatással járó Aranymókus-díjat Szabó Simon és Daoud Dániel Marad az űr című nagyjátékfilmterve kapta a diák zsűritől. A film egy félénk kisfiúról, Dávidról szól, akinek osztálytársa, Benji lesz a világ első gyerekasztronautája, és egy titkos exobolygó-expedícióra készül. Benji felajánlja Dávidnak, hogy elutazhat vele a Lantow B nevű bolygóra. Ugyancsak Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve nyerte meg a SPARKS koprodukciós hozzájárulással járó különdíját.

A szakmai zsűri Balogh Gábor Kopók az örökkévalóságnak című filmtervének ítélte a fórum különdíját. A megtörtént eseményeken alapuló kalandfilm azt meséli el, hogyan menekültek meg az erdélyi kopók a kipusztulástól. Amikor 1947-ben egy romániai rendelet kiirtandónak minősítette a fajtát, egy Péter nevű fiú megpróbálta átszöktetni Magyarországra szeretett házőrzőjét.

A közönség Borsos Miklós és Nyíri Kovács István Álmodók klubja című nagyjátékfilmtervét választotta kedvencének. Az ifjúsági kalandfilmben egy Marci nevű fiút szülei a válásuk miatt nagyapjához költöztetik, akinél egy titkos naplóból megtudja, hogyan irányíthatja az álmait. Az éber álmodással azonban egy titokzatos erőt szabadít a kisvárosra, mely ellen csak a barátaival megalapított Álmodók klubja veheti fel a harcot.

A DIGIC Pictures a leginnovatívabb filmötletnek járó díját Szűcs Ádám és Nyitrai Márton A játék neve: Budapest című terve kapta meg. A regényadaptációban diákok nyomoznak eltűnt tanáruk után, a rejtély Budapest titkos helyszínein és régi videójátékokon át vezet. Lassan az egész város a nyomukban van, ám a főszereplő ötlete minden játékszabályt megváltoztat.

A Junior Pitch Fórum fődíját Pető Luca Loom (Derengés) című kisjátékfilmtervének ítélte oda a diákzsűri. Az 1980-as években játszódó dráma egy Éva nevű varrónőről szól, aki egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy kezei állandóan befeketednek, hiába mossa őket. Éva bármit megtenne, hogy eltüntesse kezéről a mocskot, végül, mosógépbe száll, és kimossa magát, ezzel átkerül egy másik világba, ahol szembe kell néznie bűntudatával, hogy végül képes legyen megbocsátani magának.

A közönségdíjat a szavazatok alapján Barát Borbála Egy ügynök az űrből című terve nyerte meg. A kisfilmben egy különös látogató érkezik az űrből egy kisközség életébe. A monoton munkájától kiégett utazó ügynök feladata a galaxisszerte népszerű, munkakedvet serkentő spenót népszerűsítése az emberi faj körében. Nem tudja, hogy ez minden sarki zöldségesnél is kapható. Küldetése során szerelemre, barátságra és végre egy kis kikapcsolódásra is talál. Azonban a gyanakvó lakosok nehezen fogadják el az idegent.

A fórum Cinemira-különdíjában Sipos Ábel Éjféli mese című kisjátékfilmterve részesült. A film a demencia keserédes valóságát mutatja be egy kalandokban gazdag életet élt, jelenleg idősek otthonában lakó férfi szemszögéből. A történetet Ábel saját nagyapja ihlette.

Nyitókép: Daoud Dániel, Szabó Simon alkotók és Romwalter Judit zsűritag a legjobb filmtervnek járó díjjal.

Fotók: Posztós János

A rovat további cikkei