Gőzerővel dolgozott nyáron is a Radnóti Színház, hogy a szomszédos építkezés miatt ideiglenesen elvett és nyár végén visszakapott színpadrészüket integrálják a színházhoz. A párnaember 50. előadásával avatják fel a teljes színpadot szeptember 11-én, vasárnap. Az előadást két és fél éve nem játszották, így többszörös az öröm az évad első játéknapján.

A teljes színpadra való visszatérést szeptember 24-én, szombaton együtt ünneplik a nézőkkel:

Közelebb a Radnótihoz – A visszatérés napja elnevezésű nyílt napon a társulat színes programokkal várja a közönséget. Kováts Adél az évadnyitón a praktikus információk megosztása mellett így biztatta a társulatot: „Soha nem szabad elveszítenünk a hitünket a színházban, az alkotásban – bármennyire is rossz idők járnak. A színház mindig lehetőség, a színházcsinálás közösségi munka, az önkifejezés mindig lehetőség arra, hogy értéket közvetítsünk. A körülmények változhatnak, de amíg ez a lehetőség adott, addig ezzel élünk, és egy művészembernek ez boldogság. Gazdasági és energiaválság van, háború dúl mellettünk, így még inkább fontos, hogy az emberi értékek mentén fejezzük ki magunkat.” 

A kortárs szerzők művei is ezt az értékközpontúságot erősítik, négy szívmelengető történetet választottak erre az évadra.

A 2022|2023-as évadot az Álom luxuskivitelben című előadással nyitják. Truman Capote kisregényének Richard Greenberg által írt színpadi változata – Hárs Anna remek fordításában – először látható Magyarországon. Az előadást Valló Péter rendezi Sodró Elizával és Rusznák Andrással a főszerepben.

Decemberben mutatják be Szálinger Balázs legújabb drámáját, a Kályha Katit, Rusznyák Gábor rendezésében, a címszerepben Kováts Adéllal. A vége, Bartis Attila 2015-ben megjelent ikonikus regénye, amit Nagy Péter István visz színre Mikó Csaba adaptációjában. A bemutatók sorát tavasszal Hajdu Szabolcs rendezése zárja egy saját, a Radnóti Színház színészeire írt darabbal, a Legközelebbi emberrel. Az előadásokhoz Túlélő-, Rebellis- és Sors-bérleteket is kínálnak.

Jó hír, hogy visszatér szülési szabadságáról és visszaveszi szerepeit Lovas Rozi,

az Antigonéban ő lesz Iszméné, valamint a frissen diplomázott Berényi Nóra Blanka szerződik ez évtől a társulathoz, aki már eddig is több radnótis előadásban szerepelt, többek között a 451 Fahrenheitban és az Ikrek havában. A Futótűzben Hámori Ildikó látható a Nagymama szerepében, az Antigonéban Eurüdiké szerepét Kováts Adél veszi át.

A „közelebb” hívószó végigkíséri a Radnóti egész évadát eszmeiségében és az imázsfotókon is, melyek elkészítésére idén Csoszó Gabriellát kérte fel a színház. A fotók a szeptember 24-i színpadavatón lesznek először láthatók.

Ünneppel kezdték és ünneppel is zárták az évadnyitót, a 40 éve a Radnótiban dolgozó Ádám Erika férfiöltöztetőt köszöntötte a társulat.

Nyitókép: Falus Kriszta