Tth_Viktor_es_a_Mahasimbadavi_Players
Tóth Viktor és a Mahasimbadavi Players
Fotó: Fidelio

Az nyitókoncertett március 29-én Tóth Viktor és a Mahasimbadavi Players adja. A hazai jazz-színtér egyik kiemelkedő szaxofonosa és szerzője nemzetközi csapatot hozott össze az elmúlt években. Az év elején megjelent, LAMU című koncertlemezen is hallható formáció neve a közreműködő zenészek személyneveiből állt össze.

A Mahasimbadavi Playersben egy belga trombitás, Bart Maris; egy félig indián amerikai dobos, Hamid Drake; egy fiatal magyar dobos tehetség, Hodek Dávid; egy Berlinben élő rapper, Simple One; meg a Párizsban élő, mostanában az Archie Shepp Quartetben játszó, szintén magyar bőgős, Szandai Mátyás egészíti ki Tóth Viktort.

Kenny_Garrett
Kenny Garrett Quintet
Forrás: bbc.uk

A nyitónap fő attrakciója a sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező, amerikai Kenny Garrett. Az 58 éves amerikai zenész a világ egyik legjobb szaxofonosa. A sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész pályafutása 18 évesen Duke Ellington zenekarában indult, majd a jazz talán legnagyobb hatású alakja, Miles Davis zenekarában vált igazi világsztárrá. Legendás felelgetős játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazztörténet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak.

Zenélt Art Blakey, Pharao Sanders, Marcus Miller, John Mclaughlin, Pet Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, John Scofield és Michael Becker mellett, de az ő játéka hallható Sting vagy a Grammy-dijas Five Peace Band lemezein is. Kvintettjében Corcoran Holt bőgőzik, Vernell Brown zongorázik, Samuel Laviso dobol, Rudy Bird pedig az ütőhangszereket szólaltatja meg.

800x350_17049_mozes_tamara_trio_160924_01
Mózes Tamara
Forrás: mupa.hu

Március 30-án Mózes Tamara lép először színpadra. A zongorista-énekesnő Mózes Tamara által vezetett, kreatív fiatal jazz-zenészekből álló trió tagjai itthon és külföldön is elismertek, fesztiválok résztvevői, versenyek díjazottjai. Tamara a Zeneakadémián szerzett zongoraművészi diplomát, majd Párizsban jazzének és improvizáció szakon folytatta tanulmányait. 2011-ben francia állami ösztöndíjat kapott, 2012-ben pedig háromhetes szólóturnéra utazott az Egyesült Államokba.

2015-ben elnyerte a magyar állam Lakatos Ablakos Dezső- ösztöndíját. A Mózes Tamara Trió előadásában nagy hangsúlyt kap mind a vokális, mind a hangszeres improvizáció. Az est első felében új anyagát, a különböző országok népzenéjét a jazz-zel ötvöző Cross-Folkot mutatja be szólóban. A műsor második részében Benkó Ákos dobos csatlakozik a produkcióhoz: a duó saját zenével és jazzátdolgozásokkal várja a közönséget.

Patricia_Barber_by_Jammi_York
Patricia Barber
Fotó: Jammi York

A nap fő koncertjét a kortárs jazz egyik különutas énekesnője, Patricia Barber adja triójával. A lenyűgöző előadóként és briliáns komponistaként egyaránt hírnevet szerző amerikai művész a melodikus zenei világot sötét tónusú misztikus alt hanggal és merész zongorajátékkal párosítja. Budapesten, turnéja első európai állomásán idén tavasszal megjelenő, Higher című lemezét mutatja be Patrick Mulcahy bőgős és Jon Deitemyer dobos társaságában.

A GetCloser Jazz Fest zárónapján Tóth Evelin zenekara, az Ewiva! nyitja a programot. A formáció főként saját szerzeményeket játszik, előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene forró szenvedélyessége kerül előtérbe.

Tóth Evelin Let Him Kiss Me című, 2010-es szólóalbumát Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készítette. Az Ewiva!-ban Mogyoró Kornél ütőhangszereken és dobon, Frankie Látó hegedűn játszik.

getcloser-koncert-aguas-trio-aktualis-r
Aguas Trio
Forrás: getcloserconcerts.com

A fesztivál zárókoncertjét az Aguas Trio adja. A zongorista Omar Sosa és a hegedűs-énekes Yilian Canizares olyan kubai művészek, akik szülőhazájuktól távol élnek, mégis gyökereiket és hagyományaikat értelmezik finom és egyedülálló módon. A hol dühös, hol érzéki dalok keverékei az afro-kubai tradicionális muzsikának, valamint a nyugati klasszikus zenének és a dzsessznek. A budapesti lemezbemutatón a duóhoz csatlakozik a venezuelai ritmushangszeres, Gustavo Ovalles.

Nyitókép: Kenny Garrett. Forrás: cooncert.com