Az Amiről a sírok mesélnek című kiállítás célja, hogy érdekesebbé és élményszerűbbé tegye a világörökségi helyszínek megismerését és a régészeti örökség bemutatását. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kiderült, hogy a csoportos vezetések, tematikus séták és örökségpedagógiai foglalkozások során megnőtt az érdeklődés a római kori temető területén előkerült csontvázak és tárgyak iránt.

Ezeket az igényeket figyelembe véve három területre fókuszálnak az újonnan kialakított látványosságok.

Az első terület Sopianae késő római temetkezési leleteit tartalmazza, többek között pénzérmék, karperecek, hajtűk láthatók itt, de a tárgyak között szerepel egy üvegkorsó, egy ruhakapcsoló tű (fibula), egy gyűrű és egy övcsat is. 

A kiállítás második része egy körbejárható téglasír-rekonstrukció, amely a késő római temető általánosan elterjedt sírtípusa volt. Itt méretarányosan tekinthető meg a sír az elhunyt földi maradványaival együtt. A látványos installációba a látogatóközpont területén korábban zajlott feltárások során felfedezett csontváz került. 

A kiállítás harmadik témájának fókuszában a leletek antropológiai elemzése áll. A történeti embertan szakterülete a múlt népességének biológiai rekonstrukciójával foglalkozik.

A kiállítás létrejöttével további interaktív elemekkel bővülnek az örökségpedagógiai foglalkozások,

ahol a kiállított tárgyak másolatait kezükbe foghatják a résztvevők, és a történetmesélés által megismerhetik Sopianae egykori lakóit is. 

A pécsiek június 30-ig 50 százalék kedvezménnyel látogathatják a kiállítást.