November 6. és 16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket a Puskinban és a Tabán moziban.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban egy tucat olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A legtöbb filmet csak egyszer vetítik, így érdemes már most megvásárolni a jegyeket.

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete. A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fogott: elhatározta, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio egyik tragédiájából. D’Annunzio erre plágium miatt feljelentette Scarpettát. Ez volt az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes volt szembeszállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma, rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. Mikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ott rekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Filmfesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latin-amerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám egy nap Massimo lemegy a pincébe, és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanót olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

Végül a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

Nyitókép: Futura. Képek forrása: Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest