Száz filmmel és színes kiegészítő programokkal vár mindenkit a háromnapos ingyenes fesztivál május 27. és 29. között Gödöllőn.

Tudtad, hogy mára a Földön élő gerincesek csupán egy százaléka él a vadonban? Vagy azt, hogy a gazként irtott pitypang adja a legtöbb nektárt? És hogy tejesdobozból is lehet tárcát, lejárt hirdetési molinóból pedig szobrot készíteni? Mik azok a superfoodok, mennyi élelmiszer megy pocsékba? Akit foglalkoztat bolygónk sorsa, május 27. és 29. között látogasson el Gödöllőre, a királyi kastélyba, ahol a nagyszabású fesztivál színes, szórakoztató és mégis tanulságos programokkal várja a családokat.

A hazai természet- és környezetvédelem olyan ikonikus képviselői tartanak kerekasztal-beszélgetéseket, mint Ürge-Vorsatz Diána, ifj. Vitray Tamás, a Zöld Klub vagy a Felelős Gasztrohős. Aktív résztvevő a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Koncertet ad az Alma együttes, Szalóki Ági, Radics Gigi és a Dirty Slippers. A gyerekeket nosztalgia-játszóház repíti a múltba, filmkészítő és ökoworkshopok viszik a jövőbe. A Kék Bolygó Alapítvány gondozásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló rendezvény ingyenesen látogatható.  

A fesztivál látogatói számtalan gyermek-, felnőtt- és családi programon vehetnek részt.

Ezek egy része közvetlenül kötődik a természet és a környezet megóvásának ügyéhez, mint például a Magyar Természettudományi Múzeum vagy a Hatvani Vadászati Múzeum kihelyezett kiállításai vagy a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum nívódíjas múzeumpedagógiai foglalkozásai.

Tanúi lehetnek a nézők a legújabb kutatásokon alapuló tevékenységeknek is. Ilyennek ígérkezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Zöld Klub közös fesztiválprogramja. Hétköznapi tevékenységeink fontos környezetvédelmi szempontjait emeli majd ki az a kerekasztal-beszélgetés, melyen hallhatjuk Ürge-Vorsatz Diána rendkívül racionális, de mélyen az érzelmekre ható hozzászólását.

Hulladékból műtárgy – a művészeti alkotás fenntarthatósága lesz a Trash Art kiállítás és workshop központi témája. Erről szólhat majd a diskurzus a közönséggel és az irányzat aktivistáival. Ifj. Vitray Tamás partnerei Eke Angéla és Döbrösi Laura színésznők és Sinkovics Ede, a Trash Art művészeti vezetője lesznek. Kivetítik Radisics Milán természetfotós sorozatképeit, amelyeket a Covid hónapjai alatt egy udvarába beszokott rókáról készített, akivel aztán össze is barátkoztak. Ott lesz a fesztivál forgatagában a Felelős Gasztrohős is. Az alapítvány égisze alatt a látogatók megismerkedhetnek a „superfoodok” magyarországi megfelelőivel és a Malac puzzle-lel, ami az élelmiszer-pazarlást demonstrálja.

A szervezők fontosnak vélték a szórakoztatás és a kikapcsolódás közösségépítő élményét is.

Ezért lesz Kenderkóc játszóház, az Alma együttes és Szalóki Ági koncertje a kicsiknek, Radics Gigi és a Dirty Slippers dalai a nagyobbaknak és utcabál mindenkinek.

Idén a fesztivál ideje alatt futó filmfesztivál díszvendége Itália lesz, így a több mint száz levetített filmből tizennégy olasz alkotás lesz. A rendezvény a kertmoziban ér véget, ahol vasárnap este a csillagok alatt a fődíjas alkotás lesz majd látható. 

A Kék Bolygó Alapítvány gondozásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló ingyenes, kutyabarát rendezvény igazi gyereknapi program lehet az egész családnak.

Nyitókép: Múlt és jelen – Vizeink az ember kezében. Képek forrása: VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál